Κοσμος

Ουκρανία: Ελληνικής καταγωγής ο γιατρός που έκανε εγχείρηση καρδιάς σε παιδί μέσα στο σκοτάδι

«Ο Πούτιν δεν θα πετύχει το στόχο του, δεν θα μας εκφοβίσει», είπε ο ποντιακής καταγωγής Μπόρις Τοντούροφ

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ουκρανία: Με ελληνικές ρίζες ο γιατρός που χειρούργησε παιδάκι στο σκοτάδι στο Κίεβο - Ο Μπόρις Τοντούροφ, με καταγωγή από τον Πόντο, μίλησε στην κάμερα.

Με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας να προκαλούν εκτεταμένα προβλήματα ηλεκτροδότησης, ο Guardian έφερε στη δημοσιότητα ένα συγκλονιστικό βίντεο.

Στα βιντεοσκοπημένα πλάνα, γιατροί σε νοσοκομείο της ουκρανικής πρωτεύουσας κάνουν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε ένα παιδί, τη στιγμή που η πόλη έχει βυθιστεί το σκοτάδι λόγω ενός ακόμη μπλακ άουτ.

O επικεφαλής γιατρός της ιατρικής ομάδας, Μπόρις Τοντούροφ, ο οποίος έκανε την εγχείρηση μίλησε στο OPEN για τα όσο έχει βιώσει όλους αυτούς τους μήνες, καθώς αγωνίζεται μέρα και νύχτα για τη διάσωση αμάχων.

Τον ελάχιστο χρόνο που βρίσκει για ξεκούραση, τον περνάει στο γραφείο του, όπου η ελληνική σημαία βρίσκεται σε περίοπτη θέση.

«Έχω την ελληνική σημαία στο γραφείο μου, γιατί έχω ελληνικές ρίζες. Οι γονείς μου είναι Έλληνες Πόντιοι από τη Μαριούπολη. Εγώ δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά παρά μόνο λίγες λέξεις, ενώ οι γονείς μου μιλούσαν τα ελληνικά καλύτερα από τα ρωσικά», τόνισε ο Τοντούροφ, αποκαλύπτοντας τον τόπο καταγωγής του.

«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να ζούμε σε ένα υποβρύχιο. Έχουμε ένα πλήρως αυτόνομο σύστημα ηλεκτροδότησης και αρκετά αποθέματα σε τρόφιμα, αίμα και φάρμακα και έτσι μπορούμε να λειτουργήσουμε για αρκετούς μήνες, εντελώς αυτόνομα» είπε ο γιατρός, σχολιάζοντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζεται.

Ο Τοντούροφ μίλησε και για τη σύνδεσή του με τη Μαριούπολη και τους συγγενείς που έχει εκεί. «Έχασα αρκετούς συγγενείς. Οι γονείς μου έχουν αποβιώσει χρόνια πριν. Σκοτώθηκε μια θεία μου και αγνοούνται κάποιοι συγγενείς που έμεναν εκεί. Δεν γνωρίζουμε τίποτα, η τύχη τους αγνοείται. Και ο φόβος του είναι ότι οι ανθρώπινες απώλειες το χειμώνα θα αυξηθούν και από τα ρωσικά χτυπήματα στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας» τόνισε.

Σε ερώτηση για την πιθανότητα να μην καταφέρουν να επιβιώσουν άνθρωποι στην Ουκρανία λόγω του κρύου, είπε: «Είναι πιθανό. Ιδιαίτερα αυτό αφορά τους ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν έχουν παιδιά και στήριξη. Είναι μοναχικοί, μένουν μόνοι στο διαμέρισμά τους, χωρίς ρεύμα και θέρμανση».

«Ο Πούτιν δεν θα πετύχει το στόχο του, δεν θα μας εκφοβίσει και δεν θα μας αναγκάσει σε φυγή», κατέληξε.