Κοσμος

Βερολίνο και Παρίσι υπέγραψαν συμφωνία «ενεργειακής αλληλεγγύης»

Τι προβλέπει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Γερμανία – Γαλλία: Υπέγραψαν «συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης»

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισφράγισαν σήμερα την αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, με συμφωνία με φόντο την ενεργειακή κρίση.

 «Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο σημαντική γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας», δήλωσε ο Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Μπορν.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε» απέναντι στις πολυάριθμες προκλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η αναθέρμανση οδήγησε και στην υπογραφή μιας «συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης». Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Γαλλία θα βοηθά τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Γερμανία από την πλευρά της θα στηρίζει τη γειτονική της χώρα διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.

«Οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται στην κακοδαιμονία», είπε ο Σολτς ενώ η Μπορν έκανε λόγο για ένα «σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες και θα προστατεύει τους πολίτες των δύο χωρών».

Από τα μέσα Οκτωβρίου η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής της, κάτι που θα της επιτρέψει να στέλνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι. Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία επίσης πρόκειται για μια ιστορική στροφή, αφού η χώρα αγόραζε φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Σολτς ανακοίνωσε εξάλλου ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας για συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο θα εφαρμοστεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μακρύτερα και να περιορίσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του αερίου και να υλοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές που αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής», σχολίασε η Μπορν, προσθέτοντας: «Η σωστή απάντηση στο θέμα αυτό θα είναι ευρωπαϊκή και είμαι πεπεισμένη ότι θα συγκλίνουμε στο θέμα αυτό».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επιδίωξαν να εμφανιστούν ενωμένες, με την Γαλλίδα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι Βερολίνο και Παρίσι θα στηρίξουν το Κίεβο «μέχρι τέλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters