Κοσμος

Η Γερμανία αναγνωρίζει ως γενοκτονία τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία το 1932

Συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γερμανία: Το γερμανικό κοινοβούλιο προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία την δεκαετία του 1930
Ουκρανοί με σιτηρά στην Χολομόντορ ©holodomormuseum.org

Γερμανία: Το κοινοβούλιο προτίθεται να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τον λιμό που επέβαλε ο Στάλιν στην Ουκρανία την δεκαετία του 1930

Βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού της Γερμανίας και της αντιπολίτευσης προτείνουν με σχέδιο ψηφίσματος να αναγνωρισθεί ως γενοκτονία ο μαζικός λιμός που επέβαλε η ρωσική ηγεσία του Σοβιετικού ηγέτη Ιωσήφ Στάλιν την περίοδο 1932-33, γνωστή με την ονομασία Γκολοντομόρ, όταν εκατομμύρια Ουκρανοί, πέθαναν από ασιτία.

Το σχέδιο ψηφίσματος περιγράφει τις προσπάθειες της τότε σοβιετικής ηγεσίας να ελέγξει και να καταστείλει τους αγρότες καθώς και την ουκρανική κουλτούρα και γλώσσα μέσω της πείνας και της καταστολής. Αυτό «από τη σημερινή οπτική γωνία, υποδηλώνει έναν ιστορικο-πολιτικό χαρακτηρισμό ως γενοκτονία. Το γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) συμφωνεί με αυτή την κατηγοριοποίηση».

«Η Γκολοντομόρ εντάσσεται στον κατάλογο των μισάνθρωπων εγκλημάτων των ολοκληρωτικών συστημάτων που οδήγησαν στην εξόντωση εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ευρώπη κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Όλη η Ουκρανία υπέφερε από την πείνα και την καταστολή, όχι μόνο οι σιτοπαραγωγικές περιοχές της. Από τη σημερινή οπτική γωνία, αυτό θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως γενοκτονία με ιστορικούς και πολιτικούς όρους» αναφέρεται στο σχέδιο ψηφίσματος

Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης , το σχέδιο ψηφίσματος θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στην κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου (Bundestag)την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Ρουμανία, η Ιρλανδία και η Μολδαβία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ήδη αναγνωρίσει την Γκολοντομόρ ως γενοκτονία. Η Γερμανίδα υπουργός, Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, χαιρέτισε τις προσπάθειες της κάτω βουλής της Buntestag και αυτή ήταν η μεγαλύτερη στήριξη, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς επίσης εξέφρασε την υποστήριξη του , αλλά δεν προέβη σε περαιτέρω σχόλια. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε ανάρτηση του στο Twitter έγραψε ότι είναι ευγνώμων στην Γερμανία και χαρακτήρισε την απόφαση ορόσημο.

Για εκατοντάδες χρόνια, η ουκρανική γλώσσα και κάθε έκφραση του ουκρανικού πολιτισμού και της ανεξάρτητης ταυτότητας του καταπνίγονταν, πρώτα υπό τη ρωσική αυτοκρατορία των τσάρων και αργότερα από τους Σοβιετικούς.

Στάλιν: Ο λιμός που επέβαλε στην Ουκρανία

Τον Νοέμβριο του 1932, ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν έστειλε την αστυνομία να κατασχέσει όλα τα σιτηρά και τα ζώα από τα νεοκολεκτιβοποιημένα ουκρανικά αγροκτήματα, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων που χρειάζονταν για τη φύτευση της επόμενης σοδειάς. Εκατομμύρια Ουκρανοί αγρότες πέθαναν από την πείνα τους επόμενους μήνες από αυτό που ο ιστορικός του Πανεπιστημίου του Yale, Τίμοθι Σνάϊντερ (Timothy Snyder) έχει χαρακτηρίσει «σαφώς προμελετημένη μαζική δολοφονία».

Σύμφωνα με τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης το κείμενο του ψηφίσματος θα είναι έτοιμο την Ημέρα μνήμης των θυμάτων της Γκολοντομόρ, την οποία στην Ουκρανία τιμούν το τελευταίο Σάββατο του Νοεμβρίου. Εξαιτίας της βιαίας κολεκτιβοποίησης της αγροτικής οικονομίας στην Σοβιετική Ένωση, που πραγματοποιήθηκε επί διακυβέρνησης του Ιωσήφ Στάλιν το 1932-33, στην χώρα υπήρξε μεγάλος λιμός θύματα του οποίου υπήρξαν εκατομμύρια άνθρωποι. Κατά την άποψη της Ουκρανίας ο λιμός αυτός προκλήθηκε από την τότε ηγεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης και έχει χαρακτηριστεί από την Ουκρανία και άλλες 12 χώρες ως πράξη γενοκτονίας από το τότε σοβιετικό καθεστώς του Στάλιν με το Κίεβο να έχει μάλιστα ορίστει την 25η Νοεμβρίου ως ημέρα μνήμης για τα θύματα.

Οσοι αργότες αντιστέκονταν στην παράδοση των σιτηρών και των αγρών τους, ακόμα και των ζώων τους,, απελαύνονταν, μέτρο που πυροδότησε ένοπλες εξεγέρσεις που καταπνίγηκαν στο αίμα από τον σοβιετικό στρατό. Για να κάμψει τις αντιστάσεις, το σοβιετικό καθεστώς εμπόδισε τους Ουκρανούς να λαμβάνουν τρόφιμα και καταγγέλθηκε ότι οργανωμένες ομάδες κομμουνιστών λεηλάτισαν σπίτια και πήραν οτιδήποτε βρώσιμο.

Σύμφωνα με διαφορετικές εκτιμήσεις, από 4 ως 10 εκατομμυρια Ουκρανοί έχααν τη ζωή τους. Με άλλα λόγια, μεταξυ του 12% και του 30% του συνολικου πληθυσμού της Ουκρανίας πέθανε ως αποτέλεσμα της πείνας.

Σήμερα αρκετοί Ουκρανοί και σύμμαχοί τους παραλληλίζουν τα τότε εγκλήματα του σοβιετικού καθεστώτος με τα γεγονότα που ακολούθησαν την ρωσική εισβολή και την απόπειρα αποκοπή της παροχής ενέργειας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λένε ότι στόχος είναι η εξόντωση του ουκρανικού έθνους.

Η Γκολοντομόρ εδώ και χρόνια αποτελεί ένα μεγάλο θέμα διαφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Μόσχα απορρίπτει την άποψη του Κιέβου ότι θύματα του μαζικού λιμού ήταν μόνο οι Ουκρανοί, ισχυριζόμενη ότι από τον λιμό υπέφεραν επίσης εκατομμύρια κάτοικοι της Κεντρικής Ασίας και της Ρωσίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ