Κοσμος

Σε ουκρανικό κλοιό η Κριμαία, σε θέση άμυνας η Ρωσία (βίντεο)

Αντιπυραυλική «ομπρέλα» στη χερσόνησο ενεργοποιεί το Κρεμλίνο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι Ουκρανοί πλησιάζουν την Κριμαία - Αντιπυραυλική άμυνα από τη Ρωσία στην παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο

Στην Κριμαία η Ρωσία αυξάνει την αμυντική θωράκιση μετά την αποχώρηση από την πόλη - κλειδί Χερσώνα στα νότια της Ουκρανίας.

Μετά την έκρηξη με παγιδευμένο φορτηγό στη γέφυρα του Κερτς, τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην Κριμαία και τις επιθέσεις με drones στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας, το Κρεμλίνο βλέπει ότι ο ουκρανικός κλοιός γύρω από την παράνομα προσαρτημένη χερσόνησο σφίγγει επικίνδυνα.

Όπως μετέδωσε το TASS συστοιχίες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας ενεργοποιήθηκαν σήμερα Παρασκευή (25/11) στην πόλη Αρμιάνσκ της Κριμαίας, καθώς η Ρωσία στήνει αντιπυραυλική «ομπρέλα», προκειμένου να εξουδετερώσει πιθανές επιθέσεις με ουκρανικούς πυραύλους.

Καθώς ο ουκρανικός στρατός απελευθερώνει το ένα χωριό μετά το άλλο στη Χερσώνα, οι Ρώσοι συνειδητοποιούν ότι το εύρος των στρατιωτικών όπλων που διαθέτουν οι Ουκρανοί (π.χ. πύραυλοι HIMARS) ολοένα και μεγαλώνει, φθάνοντας πλέον και στην Κριμαία.

Την ίδια στιγμή στα social media δεν σταματούν οι αναρτήσεις με βίντεο που δείχνουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να μάχονται τους Ρώσους, βομβαρδίζοντας θέσεις τους στα νότια και τα ανατολικά της Ουκρανίας.

Εκατοντάδες πτώματα αμάχων και δωμάτια βασανιστηρίων στη Χερσώνα της Ουκρανίας

Εν τω μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντρέι Κόστιν ανακοίνωσε την Πέμπτη (24/11) ότι στα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας, που απελευθέρωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις από τον ρωσικό στρατό, βρέθηκαν περισσότερα από 400 πτώματα αμάχων και 9 δωμάτια βασανιστηρίων.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου του Γενικού εισαγγελέα, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη 9 δωματίων βασανιστηρίων στα απελευθερωθέντα εδάφη της περιοχής της Χερσώνας. Επίσης εντοπίσθηκαν 432 πτώματα. Πρόκειται για άμαχους που τους είχαν σκοτώσει» μετέδωσε το Interfax Ukraina, επικαλούμενο τον Ουκρανό αξιωματούχο.

Παράλληλα, όπως είπε ο Κόστιν, η απειλή από τις νάρκες στα απελευθερωθέντα εδάφη της Χερσώνας στην Ουκρανία παραμένει μεγάλη. «Πολλά εδάφη και κτίρια είναι ναρκοθετημένα. Επίσης ο εισβολέας συνεχίζει τους βομβαρδισμούς με όλμους» ανέφερε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15.000 Ουκρανοί αγνοούμενοι μετά τη ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου -με τη συγκεκριμένη εκτίμηση να χαρακτηρίζεται «συντηρητική».