Κοσμος

Ακτιβιστές κρίθηκαν ένοχοι για «παρέμβαση» σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Eίχαν κολλήσει τις παλάμες τους πάνω στον πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία: Ακτιβιστές της Just Stop Oil κρίθηκαν ένοχοι για καταστροφή ιδιοκτησίας
© Twitter / Just Stop Oil

Βρετανία: Ακτιβιστές της Just Stop Oil κρίθηκαν ένοχοι για καταστροφή ιδιοκτησίας

Τον Ιούνιο, δύο ακτιβιστές – μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil είχαν κολλήσει τις παλάμες τους πάνω στον πίνακα «Ανθισμένες Ροδακινιές» του Βίνσεντ βαν Γκογκ, για να διαμαρτυρηθούν για την κλιματική αλλαγή. Ως εκ τούτου, η διοίκηση του Μουσείου προσέφυγε στην δικαιοσύνη για φθορά ξένης περιουσίας καθώς η πρώτη εκτίμηση ανέφερε πως το έργο τέχνης δεν έπαθε κάποια ζημιά αλλά το κάδρο θα χρειαζόταν αποκατάσταση.

Σε βρετανικό δικαστήριο αποφασίστηκε χθες ότι το κάδρο του πίνακα για την ακρίβεια υπέστη μόνιμες βλάβες. Η μια εκ των ακτιβιστών έλαβε μία ποινή 21 ημερών, ο οποία τέθηκε σε αναστολή για έξι μήνες, ενώ μπορεί επίσης να υποβληθεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας για 6 εβδομάδες, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Guardian. Από την άλλη ο έτερος ακτιβιστής φυλακίστηκε για 3 εβδομάδες. Η πράξη τους προκάλεσε ζημιές αξίας 2.300 δολαρίων στο κάδρο του 18ου αι. που πλαισίωνε το έργο του Βαν Γκογκ. 

Παράλληλα κατηγορίες απαγγέλθηκαν και στις δύο ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή που πέταξαν κονσέρβες ντοματόσουπα στον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, «Ηλιοτρόπια» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου στα μέσα Οκτωβρίου.

Πριν μερικές εβδομάδες επίσης, ακτιβιστές πέταξαν σούπα σε πίνακα του Βίνσεντ βαν Γκογκ στη Ρώμη. Ο πίνακας που έχει τον τίτλο «ο Σπορέας» είναι προστατευμένος από τζάμι και εκτείθεται στο Palazzo Bonaparte στο κέντρο της Ρώμης ως μέρος μεγάλης έκθεσης. Οι τέσσερις ακτιβιστές μπήκαν στο Μουσείο κανονικά, αγοράζοντας εισιτήρια και πιθανώς συνδέονται με την ομάδα Ultima Generazione. Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της έκθεσης είπε στο πρακτορείο AGI ότι ο πίνακας δεν υπέστη ζημιά.

Οι γκαλερί τέχνης έχουν γίνει πρόσφατα δημοφιλείς χώροι για διαμαρτυρίες που τραβούν την προσοχή. Τον Ιούλιο, δύο μέλη της ιταλικής ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Ultima Generazione (επίσης Τελευταία Γενιά) κόλλησαν τις παλάμες τους στο τζάμι που προστάτευε το έργο Primavera του Σάντρο Μποτιτσέλι στη γκαλερί Ουφίτσι της Φλωρεντίας και ξεδίπλωσαν ένα πανό που έγραφε "Ultima Generazione No Gas No Carbone" (Τελευταία Γενιά, όχι φυσικό αέριο, όχι άνθρακας).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ