Κοσμος

Παιδεραστία στην Καθολική Εκκλησία: Τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά

Στο Centro Rivela (Αποκάλυψε) φτάνει μόνο ένα μικρό μέρος των κρουσμάτων

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τι δείχνουν οι περιπτώσεις παιδεραστίας που καταγγέλθηκαν στην Ιταλία το 2020-2021: Οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης στον χώρο της Καθολικής Εκκλησίας

Από τις 89 περιπτώσεις παιδεραστίας που καταγγέλθηκαν στην Ιταλία το 2020-2021, oι 68 σημειώθηκαν στον χώρο της εκκλησίας. Δώδεκα από αυτές αφορούν παιδιά 10-12 ετών. Στην Ιταλία έχει δημιουργηθεί το λεγόμενο Centro Rivela («αποκάλυψη») στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν τα θύματα και να καταγγείλουν σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση. Αυτά τα δύο χρόνια, από τα άτομα που απευθύνθηκαν στο Centro το 54,7% ήταν γυναίκες οι οποίες κατήγγειλαν τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές παρενοχλήσεις. Όσο για τα κρούσματα της παιδεραστίας, φαίνεται ότι καταγγέλλεται μόνο ένα μικρό μέρος αυτών: από έρευνα που έγινε πριν από λίγες μέρες στην Ιταλία, 47% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν θα ανέφεραν πουθενά τέτοιου είδους εγκλήματα εκ μέρους των ιερωμένων ενώ 20,8% είπαν ότι θα τα ανέφεραν σε πλαίσιο αστυνομικής έρευνας και 15,6% σε πλαίσιο ψυχιατρικής βοήθειας. Από τις 89 περιπτώσεις παιδεραστίας, οι 24 ήταν θωπείες, οι 21 ήταν βιασμοί, οι 4 επίδειξη πορνογραφικού υλικού, οι 3 παρενόχληση στο διαδίκτυο, οι 2 σε επιδειξιομανία και οι υπόλοιπες ήταν άπρεπα λόγια και παρενόχληση. Οι ένοχοι είναι συνήθως από 40 έως 60 ετών και το 33% εκδηλώνουν τη συμπεριφορά τους στο εκκλησιαστικό περιβάλλον.

Από το 2001 έως το 2010, η Αγία Έδρα εξέτασε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης που αφορούσαν περίπου 3.000 ιερείς: μερικές από αυτές χρονολογούνταν από το 1950. Μια ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις που δημιουργήθηκε το 2014 με πρωτοβουλία του Πάπα παρέδωσε τα συμπεράσματά της σε έκθεση 2.500 σελίδων, αλλά, όπως γράφει στο βιβλίο του «Lussuria» ο Ιταλός δημοσιογράφος Emiliano Fittipaldi, η επιτροπή έχει αδρανήσει και τα περισσότερα μέλη της δεν εμφανίζονται στις υποτιθέμενες συνεδριάσεις.

Ο καρδινάλιος και πρώην αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης, George Pell © EPA/GIUSEPPE LAMI

Ανάμεσα στους ενόχους για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ήταν ο καρδινάλιος και πρώην αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης, Τζορτζ Πελ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Πάπα Φραγκίσκου ο οποίος φαίνεται ότι έκανε τα στραβά μάτια. Σύμφωνα με το Centro Rivela η μεγαλύτερη πρόκληση σχετικά με την παιδεραστία στον χώρο της Καθολικής εκκλησίας είναι το ότι η εκκλησιαστική ιεραρχία και τα τάγματα συγκαλύπτουν τους ενόχους και εκφοβίζουν τα θύματα με δήθεν θεϊκές τιμωρίες. Αν και τον Ιούνιο του 2021 ο Πάπας αναθεώρησε τον κώδικα της Καθολικής Εκκλησίας αυστηροποιώντας τους κανονισμούς για τους κληρικούς που κακοποιούν ανήλικους και ευάλωτους ενήλικες (18-22 ετών), τα κρούσματα δεν μειώθηκαν και η Εκκλησία κατηγορείται ότι δεν αντιδρά επαρκώς σε περιπτώσεις κακοποίησης από ισχυρούς ιερείς. Στο βιβλίο «Lussuria» αναφέρεται ότι από το 2013 μέχρι το 2015 έφτασαν στο Βατικανό πάνω από 1.200 καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από κληρικούς - διπλάσιος αριθμός συγκριτικά με την περίοδο 2005-2009.