Κοσμος

Οργή στην Ουκρανία για το αλυτρωτικό κασκόλ του Όρμπαν

Πήγε σε ποδοσφαιρικό αγώνα με κασκόλ που απεικόνιζε χάρτη της «μεγάλης Ουγγαρίας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βίκτορ Όρμπαν: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εμφανίστηκε σε αγώνα ποδοσφαίρου με «αναθεωρητικό» χάρτη σε κασκόλ - Επίσημη απολογία ζητά η Ουκρανία.
Ο αλυτρωτικός χάρτης στο κασκόλ του Βίκτορ Όρμπαν προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ουκρανίας © Facebook / Viktor Orban

Βίκτορ Όρμπαν: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας εμφανίστηκε σε αγώνα ποδοσφαίρου με «αναθεωρητικό» χάρτη σε κασκόλ - Επίσημη απολογία ζητά η Ουκρανία.

Τη συγγνώμη του Ούγγρου πρωθυπουργού απαιτεί το Κίεβο, μετά την απόφαση του Βίκτορ Όρμπαν να εμφανιστεί σε ποδοσφαιρικό αγώνα φορώντας ένα κασκόλ που απεικόνιζε τη «μεγάλη Ουγγαρία», συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Ουκρανίας και γειτονικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεγκ Νικολένκο δήλωσε ότι το Κίεβο θα καλέσει τον πρεσβευτή της Ουγγαρίας, «ο οποίος θα ενημερωθεί για το απαράδεκτο της πράξης του Βίκτορ Όρμπαν».

«Η προώθηση των ιδεών του αναθεωρητισμού στην Ουγγαρία δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη των ουκρανο-ουγγρικών σχέσεων και δεν συμμορφώνεται με τις αρχές της ευρωπαϊκής πολιτικής», είπε και πρόσθεσε: «Περιμένουμε μια επίσημη συγγνώμη από την ουγγρική πλευρά».

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν εικόνες του Όρμπαν να συναντά έναν Ούγγρο ποδοσφαιριστή φορώντας κασκόλ, το οποίο η Ukrainska Pravda ανέφερε ότι απεικόνιζε έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας» συμπεριλαμβανομένου εδάφους που τώρα αποτελεί μέρος των γειτονικών κρατών της Ουκρανίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Σερβίας.

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Éljen a válogatott csúcstartó! Köszönünk mindent, Balázs!

Posted by Orbán Viktor on Monday, November 21, 2022

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας απάντησε επίσης με οργή, λέγοντας ότι μετέφερε στον Ούγγρο πρεσβευτή στο Βουκουρέστι «την σθεναρή αποδοκιμασία του για την πράξη».

«Οποιαδήποτε εκδήλωση αναθεωρητισμού, ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει, είναι απαράδεκτη, ενάντια στην τρέχουσα πραγματικότητα και τις κοινές δεσμεύσεις», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, την Τρίτη, ο Όρμπαν δεν αναφέρθηκε άμεσα στη διαμάχη για το κασκόλ, σημείωσε ωστόσο με νόημα: «Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική. Μην διαβάζετε πράγματα που δεν υπάρχουν. Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας ανήκει σε όλους τους Ούγγρους, όπου κι αν ζουν».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o Όρμπαν τακτικά προκαλεί διαμάχες με γειτονικές χώρες αναφερόμενος στο έδαφος της Ουγγαρίας πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ουκρανία και Ουγγαρία είχαν κατ’ επανάληψη διαμάχες τα τελευταία χρόνια καθώς η Βουδαπέστη  υποστηρίζει ότι υπάρχουν περιορισμοί στο δικαίωμα των Ούγγρων που ζουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, ειδικά στην εκπαίδευση, μετά τον ουκρανικό νόμο του 2017 που περιορίζει τη χρήση των μειονοτικών γλωσσών στα σχολεία.

Περίπου δύο εκατομμύρια Ούγγροι ζουν στις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων 1,2 εκατομμυρίων στη Ρουμανία και 150.000 στην Ουκρανία.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ