Κοσμος

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος - χορηγός της τρομοκρατίας» η Ρωσία

Εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα - Κάλεσμα για περαιτέρω απομόνωση και νέες κυρώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «κράτους - χορηγού της τρομοκρατίας» - Νομικό πλαίσιο κυρώσεων ζητούν οι ευρωβουλευτές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη όρισε τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας © EPA/Julian Warnand

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως «κράτους - χορηγού της τρομοκρατίας» - Νομικό πλαίσιο κυρώσεων ζητούν οι ευρωβουλευτές.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη όρισε τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα στρατιωτικά πλήγματα της Μόσχας σε μη στρατιωτικούς στόχους όπως η ενεργειακή υποδομή, τα νοσοκομεία, τα σχολεία και τα καταφύγια παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει νομικό πλαίσιο για να την υποστηρίξει. Την ίδια στιγμή, το μπλοκ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Με βάση αυτή την εξέλιξη, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα 27 κράτη-μέλη της να αναπτύξουν νομικό πλαίσιο κυρώσεων κατά του ρωσικού καθεστώτος.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 58 κατά και 44 αποχές. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP), το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη ευρωκοινοβουλευτική ομάδα, (από την Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό η ΝΔ), χαιρέτησε την απόφαση.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα διευκολύνει την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση θυμάτων των ενεργειών του καθεστώτος της Μόσχας, εκτιμούν αναλυτές.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος - χορηγός της τρομοκρατίας» η Ρωσία - Αναγκαίο ένα νομικό πλαίσιο της ΕΕ

Με δεδομένο ότι η ΕΕ δεν μπορεί επί του παρόντος να χαρακτηρίσει επισήμως κράτη προαγωγούς της τρομοκρατίας, το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ και τα κράτη μέλη της να θεσπίσουν το κατάλληλο νομικό πλαίσιο και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ρωσία σε αυτόν τον κατάλογο. Αυτό θα ενεργοποιήσει σειρά σημαντικών περιοριστικών μέτρων κατά της Μόσχας και θα έχει θεμελιώδεις περιοριστικές επιπτώσεις στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, αναφέρει το ΕΚ.

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές καλούν το Συμβούλιο να συμπεριλάβει τη ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση «ομάδα Βάγκνερ», το 141ο Ειδικό Μηχανοκίνητο Σύνταγμα (γνωστό και ως «Kadyrovites»), καθώς και άλλες ένοπλες ομάδες, πολιτοφυλακές και ένοπλες δυνάμεις υπό ρωσικό έλεγχο που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία, στον κατάλογο των τρομοκρατών της ΕΕ.

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Κράτος - χορηγός της τρομοκρατίας» η Ρωσία - Να ολοκληρωθεί η ένατη δέσμη κυρώσεων

Το Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να απομονώσει περαιτέρω τη Ρωσία διεθνώς, μεταξύ άλλων όσον αφορά τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και φορείς όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να μειωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία, οι επαφές της ΕΕ με επίσημους Ρώσους αντιπροσώπους να περιοριστούν στο απολύτως ελάχιστο, καθώς και να κλείσουν και να απαγορευτούν τα ρωσικά ιδρύματα στην ΕΕ που διαδίδουν κρατική προπαγάνδα σε όλο τον κόσμο.

Στο πλαίσιο των κλιμακούμενων τρομοκρατικών ενεργειών του Κρεμλίνου εναντίον Ουκρανών αμάχων, το ψήφισμα καλεί ακόμα τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο να ολοκληρώσουν γρήγορα τις εργασίες τους για το ένατο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να προλαμβάνουν, να διερευνούν και να διώκουν ενεργά κάθε καταστρατήγηση των υφιστάμενων κυρώσεων και, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να εξετάζουν πιθανά μέτρα κατά των χωρών που προσπαθούν να βοηθήσουν τη Ρωσία να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ