Κοσμος

Γεννήθηκαν δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

Είχαν δοθεί ως δωρεά το 2007 σε Κέντρο Γονιμότητας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζευγάρι απέκτησε δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια
Tα δίδυμα της οικογένειας Ridgeway © Ιnstagram

HΠΑ: Ζευγάρι απέκτησε δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

Στις 31 Οκτωβρίου, ένα ζευγάρι στις ΗΠΑ υποδέχθηκε τα δίδυμα μωρά του: την Λύντια και τον Τίμοθι, τα οποία γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα ετών 30. Η προηγούμενη γνωστή κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μόλι Γκίμπσον, η οποία γεννήθηκε το 2020 από έμβρυο που είχε καταψυχθεί για σχεδόν 27 χρόνια.

«Υπάρχει κάτι το μυστηριώδες σε αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του κρατούσαν τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους στο σπίτι τους έξω από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Ήμουν 5 ετών όταν ο Θεός έδωσε ζωή στη Λύντια και τον Τίμοθι και από τότε τους διατηρεί στη ζωή».

Τα έμβρυα δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο σύζυγος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 50 και χρησιμοποίησαν μια δότρια ωαρίων 34 ετών. Τα έμβρυα καταψύχθηκαν στις 22 Απριλίου 1992. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμεναν αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε μια συσκευή που μοιάζει με δεξαμενή προπανίου.

Τα έμβρυα φυλάσσονταν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας μέχρι το 2007, όταν το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Νόξβιλ του Τενεσί, με την ελπίδα ότι ένα άλλο ζευγάρι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Τα πέντε έμβρυα μεταφέρθηκαν σε ειδικά εξοπλισμένες δεξαμενές στο Νόξβιλ, δήλωσε ο Δρ Τζέις Γκόρντον, ο γιατρός του ζευγαριού.

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη δωρεά ανθρώπινου ιστού, τα έμβρυα πρέπει να πληρούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές επιλεξιμότητας που έχει ορίσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

Όταν έψαχναν για δότες, το ζευγάρι ρώτησε το κέντρο δωρεάς για έμβρυα που ήταν δύσκολο να βρεθούν παραλήπτες για οποιονδήποτε λόγο. Για να επιλέξουν τα έμβρυά τους, πέρασαν από μια βάση δεδομένων δοτών η οποία δεν ανέφερε το χρονικό διάστημα κατάψυξης των εμβρύων, αλλά ανέφερε τα χαρακτηριστικά των δοτών, όπως εθνικότητα, ηλικία, ύψος, βάρος, γενετικό και υγειονομικό ιστορικό, εκπαίδευση, επάγγελμα, αγαπημένες ταινίες και μουσική. Σε ορισμένα αρχεία υπάρχουν φωτογραφίες των γονέων και των παιδιών τους, αν έχουν.

Η εταιρεία Southeastern Fertility, η οποία συνεργάζεται με το National Embryo Donation Center, απόψυξε τα έμβρυα στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε που αποψυχθηκαν, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων.

H ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού

Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστούν τη μεταφορά ενός εμβρύου κάθε φορά, καθώς η μεταφορά περισσότερων αυξάνει την πιθανότητα για πολλαπλάσια έμβρυα, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Τα δίδυμα μωρά είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, να αναπτύξουν εγκεφαλική παράλυση, να έχουν αυτισμό και να οδηγήσουν σε θνησιγένεια.

Επίσης, η ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία της γυναίκας που δώρισε το ωάριο που μπήκε στο έμβρυο.

«Αν η ασθενής αυτή ήταν 25 ετών, ναι, πιθανότατα τα έμβρυά της θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Δρ. Ζαχέρ Μέρχι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Rejuvenating Fertility Center στη Νέα Υόρκη. «Όλα έχουν να κάνουν με το ωάριο και το έμβρυο και με το πότε αφαιρέθηκε το ωάριο», κατέληξε ο επιστήμονας.

Με πληροφορίες από CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.