Κοσμος

«Ψηφίστε τη λέξη της χρονιάς»: Η online πρόσκληση του Λεξικού της Οξφόρδης στο κοινό

Οι τρεις υποψήφιες και το link για την ψηφοφορία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Λέξη της χρονιάς - Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα θέσει την επιλογή στην κρίση του κόσμου - Μέχρι πότε είναι η ψηφοφορία - Ποιες οι τρεις επικρατέστερες

Η λέξη της χρονιάς από το Λεξικό της Οξφόρδης θα ψηφιστεί από το κοινό για πρώτη φορά, όπως ανακοινώθηκε. Δεδομένου ότι «οι πραγματικοί κριτές της γλώσσας είναι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», η Oxford Languages αποφάσισε να θέσει την τελική απόφαση για τη λέξη του 2022 στα χέρια του κοινού σε ειδικό σύνδεσμο.

Η ψηφοφορία είναι πλέον ανοικτή στο διαδίκτυο και τις επόμενες δύο εβδομάδες οι αγγλόφωνοι μπορούν να δώσουν την ψήφο τους, επιλέγοντας ανάμεσα σε τρεις λέξεις που επιλέχθηκαν από τους λεξικογράφους του Oxford University Press (OUP), καθεμία από τις οποίες πιστεύεται ότι αποτυπώνει «τη διάθεση και το ήθος του περασμένου έτους με τον δικό της τρόπο».

Οι υποψήφιες λέξεις είναι οι εξής:

«Goblin mode», ένας όρος της αργκό που αναφέρεται σε συμπεριφορές που είναι «αδιαμαρτύρητα αυτοεπιθυμητικές, τεμπέλικες, ατημέλητες ή άπληστες, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει τους κοινωνικούς κανόνες ή τις προσδοκίες»-

«#IStandWith», ένα hashtag που χρησιμοποιείται για να εκφράσει την αλληλεγγύη στο διαδίκτυο- και

«Metaverse», ένας όρος που επινοήθηκε στο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας Snow Crash του Neal Stephenson το 1992 για να αναφέρεται σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, το οποίο γνώρισε δραματική αύξηση στη χρήση του κατά το τελευταίο έτος.

Ο Casper Grathwohl, πρόεδρος του Oxford Languages, δήλωσε ότι η απόφαση να ανοίξει η τελική πρόσκληση στο κοινό οφείλεται εν μέρει στο ότι ζούμε σε μια «μεταπανδημική εποχή».

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ο κόσμος άνοιξε ξανά, και σε αυτό το πνεύμα ανοίγουμε τη διαδικασία επιλογής της λέξης της χρονιάς στους απανταχού λάτρεις των γλωσσών», δήλωσε. «Είμαστε όλοι συμμετέχοντες στην εξελισσόμενη ιστορία της αγγλικής γλώσσας, και αφού περάσαμε άλλη μια δύσκολη χρονιά, σκεφτήκαμε ότι οι λάτρεις των λέξεων θα εκτιμούσαν να μπουν στη διαδικασία μαζί μας".

Η «λέξη» της χρονιάς έχει καταλήξει να ορίζεται κάπως χαλαρά, καθώς είναι ανοιχτή σε σλανγκικούς όρους, όπως η περσινή επιλογή «vax», καθώς και σε σύνθετες λέξεις και φράσεις.

Σε μια περαιτέρω κίνηση για τη συμμετοχή του κοινού, η OUP θα μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τη γραμματική και γλωσσική συμπεριφορά και των τριών επιλογών της βραχείας λίστας καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου ψηφοφορίας, ενώ θα ενθαρρύνει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να χρησιμοποιούν τα hashtags #TeamMetaverse, #TeamGoblinMode ή #TeamIStandWith.

Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 2 Δεκεμβρίου και η λέξη της χρονιάς θα ανακοινωθεί στις 5 Δεκεμβρίου.