Κοσμος

Εκτελέσεις δια αποκεφαλισμού με ξίφος στην Σαουδική Αραβία

Συνολικά 132 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί φέτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλίζει ανθρώπους με ξίφος σε νέο κύμα εκτελέσεων
Σαουδική Αραβία - Διαμαρτυρία για τις εκτελέσεις © EPA/REHAN KHAN

Σαουδική Αραβία: Αποκεφαλισμοί με ξίφος σε νέο κύμα εκτελέσεων

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε 12 ανθρώπους σε 10 ημέρες για αδικήματα για ναρκωτικά μετά από μια διακοπή 2 ετών, σύμφωνα με μια οργάνωση για τα δικαιώματα

Το πλήθος των εκτελέσεων – οι περισσότερες από τις οποίες είναι αποκεφαλισμοί με σπαθί – είναι μέρος μιας ευρύτερης τάσης που υποδηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για ένα έτος-ρεκόρ εκτελέσεων, παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε προηγουμένως δεσμευτεί να μειώσει τη χρήση τέτοιων ποινών.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι άντρες, καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά τη φυλάκισή τους με την κατηγορία της μη βίαιης χρήσης ναρκωτικών. 3 ήταν Πακιστανοί, 4 Σύροι, 2 Ιορδανοί και 3 Σαουδάραβες. Ένας άλλος άνδρας από την Ιορδανία πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στην πτέρυγα για εκτελέσεις την Παρασκευή.

Αυτό ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των ατόμων που εκτελέστηκαν φέτος σε τουλάχιστον 132, ξεπερνώντας αυτούς του 2020 και του 2021 μαζί.

Η Reprieve, η οποία συγκέντρωσε τα δεδομένα για τις εκτελέσεις αυτής της εβδομάδας, είπε ότι οι δολοφονίες δείχνουν μια ανησυχητική τάση μετά τις υποσχέσεις των ηγεμόνων της Σαουδικής Αραβίας να μεταρρυθμίσουν το τιμωρητικό σύστημα δικαιοσύνης.

Το 2018, ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε ότι η κυβέρνησή του προσπάθησε να «ελαχιστοποιήσει» τη θανατική ποινή, με τη θανατική ποινή να υπόκεινται μόνο σε όσους κρίνονται ένοχοι για φόνο ή ανθρωποκτονία. Το 2020, υπήρξαν περαιτέρω υπαινιγμοί για χαλάρωση στο μη βίαιο έγκλημα αφού η Σαουδική Αραβία πρότεινε να αλλάξει ο νόμος για να τερματιστεί η θανατική ποινή για ναρκωτικά και άλλα μη βίαια αδικήματα μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Κασόγκι, αρθρογράφος της Washington Post, σκοτώθηκε και τεμαχίστηκε από μια ομάδα κρούσης της Σαουδικής Αραβίας στο προξενείο του βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο του 2018. Η CIA συμπέρανε ότι το χτύπημα πιθανότατα είχε εντολή του πρίγκιπα Μοχάμεντ.

Ακτιβιστές είπαν ότι μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου υπήρχε μορατόριουμ στις εκτελέσεις σε υποθέσεις ναρκωτικών. Σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας, το 2020 σημειώθηκε ο χαμηλότερος αριθμός εκτελέσεων εδώ και δεκαετίες, μειώνοντας κατά 85 τοις εκατό σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 27.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος, 81 άτομα εκτελέστηκαν για ένα ευρύ φάσμα αδικημάτων, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων που σχετίζονται με την «τρομοκρατία», δολοφονίες, ένοπλες ληστείες και λαθρεμπόριο όπλων.

Κυβέρνηση Μπάιντεν: «Δικαιούται ασυλίας ο Μπιν Σαλμάν λόγω αξιώματος»

Η Αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε πως ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, δικαιούται ασυλίας στην υπόθεση δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι, καθώς είναι πρωθυπουργός και συνεπώς επικεφαλής της κυβέρνησης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών κατέθεσε στο δικαστήριο σχετικό έγγραφο παρά το γεγονός πως οι μυστικές υπηρεσίες στο πόρισμά τους αναφέρουν πως ο Μπιν Σαλμάν έδωσε έγκριση για την σύλληψη ή τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπάιντεν και οι αμερικανικές Αρχές είχαν ασκήσει δημοσίως έντονη κριτική στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, φωτογραφίζοντας μάλιστα τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως υπεύθυνο.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ