Κοσμος

Υπό πίεση ο Ρώσος «Στρατηγός Αρμαγεδδών» - Έντονες κριτικές μετά την υποχώρηση από τη Χερσώνα

Ο ίδιος κάνει λόγο για «ανασύνταξη δυνάμεων»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπό πίεση ο Ρώσος στρατηγός Σουροβίκιν

Η ταπεινωτική απόφαση των ρωσικών δυνάμεων να υποχωρήσουν από την Ουκρανική πόλη Χερσώνα νωρίτερα αυτό το μήνα έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον διοικητή που υποστήριξε την κίνηση αυτή.

Όπως σημειώνουν συντάκτες του Reuters σε ανάλυσή τους, ο Σεργκέι Σουροβίκιν, ο οποίος έχει το παρατσούκλι «στρατηγός Αρμαγεδδών» από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης για την αδίστακτη συμπεριφορά του, συνέστησε στις 9 Νοεμβρίου να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο Σουροβίκιν, ένας 56χρονος βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και τη Συρία, ο οποίος έχει παρασημοφορηθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η απόσυρση, η οποία ολοκληρώθηκε δύο ημέρες αργότερα, θα επέτρεπε στη Μόσχα να εξοικονομήσει εξοπλισμό και να αναδιατάξει τις δυνάμεις, που υπολογίζονται από τις ΗΠΑ σε 30.000, για επιθέσεις σε άλλα μέρη.

Ορισμένα από αυτά τα στρατεύματα έχουν έκτοτε μετακινηθεί από τη νότια στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται σφοδρές μάχες, και ο Σουροβίκιν δέχεται πιέσεις για να αποδείξει ότι η απόφασή του ήταν σωστή.

«Περιμένουμε τα λαμπρά αποτελέσματά σας και προσευχόμαστε για εσάς, προσεύχομαι για εσάς κάθε μέρα», δήλωσε η Μαργκαρίτα Σιμονιάν -η αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού RT και μία από τις κορυφαίες φωνές της ρωσικής προπαγάνδας- στον Σουροβίκιν σε τηλεοπτική εκπομπή την περασμένη εβδομάδα.

Η Σιμονιάν παρότρυνε τον Σουροβίκιν να αγνοήσει τις «ανοησίες» των επικριτών, αναφερόμενη σε ισχυρούς στρατιωτικούς μπλόγκερ που είναι δυσαρεστημένοι με την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων. Ένας από αυτούς τους μπλόγκερ, ο Βλάντεν Τατάρσκι, ο οποίος έχει περισσότερους από μισό εκατομμύριο ακολούθους στην εφαρμογή Telegram, είχε ξεσπάσει για την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη Χερσώνα, διερωτώμενος γιατί η Μόσχα δεν τον σκότωσε.

Η πορεία του «στρατηγού Αρμαγεδδώνα»

Το όνομα του Σουροβίκιν άρχισε να ακούγεται για πρώτη φορά στη διάρκεια του πραξικοπήματος Σοβιετικών σκληροπυρηνικών το 1991, όταν ηγήθηκε μιας μεραρχίας που πέρασε μέσα από τα οδοφράγματα δημοκρατικών διαδηλωτών, με αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τις ζωές τους.

Η φήμη του νυν στρατηγού εξαπλώθηκε το 2004, όταν ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας συνταγματάρχης υπό τις διαταγές του αυτοκτόνησε μετά τη σφοδρή επίπληξη του Σουροβίκιν. Οι συνάδελφοί του έκτοτε τον αποκαλούν «στρατηγό Αρμαγεδδώνα» για τις σκληρές, ανορθόδοξες τακτικές που εφαρμόζει σε πολέμους.

O Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν έχει αποκτήσει τη φήμη διεφθαρμένου και βάναυσου αξιωματικού, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η βασική πρόκληση για τον Σουροβίκιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς, θα είναι να δώσει λύσεις στα δομικά προβλήματα που ταλανίζουν τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ αντιμετωπίζουν την αντεπίθεση των Ουκρανών. Ένας πρώην σμηναγός που συνεργάστηκε με τον Σουροβίκιν μέχρι το 2020, είπε ότι ο νέος στρατηγός ήταν ένας από τους ελάχιστους στον στρατό που γνώριζαν από διοίκηση διαφόρων κλάδων των ενόπλων δυνάμεων.

«Είναι πολύ βάναυσος αλλά και ικανός διοικητής. Αλλά δεν θα μπορέσει να λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς η Ρωσία πάσχει από έλλειψη όπλων και δυναμικού», είπε ο Γκλεμπ Ιρίσοφ, σημειώνοντας ότι και προηγούμενες καρατομήσεις και αντικαταστάσεις στρατηγών δεν κατάφεραν να αλλάξουν και πολλά για τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία.