Κοσμος

O Τεοντόρο Ομπιάνγκ είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο - Μετρά 43 χρόνια θητείας

Η Ισημερινή Γουινέα και οι επικείμενες εκλογές

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τεοντόρο Ομπιάνγκ: Ο ηγέτης της Ισημερινής Γουινέας και οι τέσσερις δεκαετίες στη διακυβέρνηση της χώρας 

Ο πρόεδρος της Ισημερινής Γουινέα είναι ο μακροβιότερος ηγέτης στον κόσμο, καθώς μετρά ήδη 43 χρόνια στο τιμόνι της χώρας και όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσει τη θητεία του.   

Σύμφωνα με τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Ισημερινής Γουινέας τη Δευτέρα έδειξαν ότι το κυβερνών κόμμα κέρδισε πάνω από το 99% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής στις προεδρικές, βουλευτικές και δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.  Ο πρόεδρος της μικροσκοπικής χώρας, Τεοντόρο Ομπιάνγκ, στα 80 του χρόνια, κερδίζει τακτικά πάνω από το 90% των ψήφων στις εκλογές που διεξάγονται κατά τη διάρκεια πέντε θητειών από τότε που κατέλαβε την εξουσία από τον θείο του με πραξικόπημα το 1979.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, δύο είναι ακόμη οι υποψήφιοι: ο Μπουεναβεντούρα Μονσούι Ασούμο, ο οποίος έχει ήδη θέσει υποψηφιότητα στις προηγούμενες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις, και ο Αντρές Εσόνο Όντο, ο οποίος κατεβαίνει για πρώτη φορά. Τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα της Κυριακής έδειξαν ότι το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Ισημερινής Γουινέας (PDGE) και ο συνασπισμός του Ομπιάνγκ συγκέντρωσαν 67.012 ψήφους από τις 67.196 που έχουν καταμετρηθεί μέχρι στιγμής. Η καταμέτρηση θα συνεχιστεί σήμερα ανέφερε ανακοίνωση στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για απόλυτη νοθεία», δήλωσε ο αντιπολιτευόμενος Εσόνο Όντο στο Reuters τηλεφωνικά, λέγοντας ότι το κόμμα του θα προσβάλει το αποτέλεσμα στο δικαστήριο. Είπε ότι το κόμμα του είχε αποδείξεις ότι αξιωματούχοι αλλού έδιναν ψηφοδέλτια για λογαριασμό των ψηφοφόρων ή τους ανάγκαζαν να ψηφίσουν το κυβερνών κόμμα.

Η Μάγια Μοπόβκον, ανώτερη αναλύτρια για την Αφρική στην εταιρεία πληροφοριών κινδύνου Verisk Maplecroft, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν υπήρχε καμία αμφιβολία: «Το κλείσιμο των συνόρων και οι παρενοχλήσεις και συλλήψεις των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης άνοιξαν το δρόμο για την παράταση της 43χρονης διακυβέρνησης του Ομπιάνγκ». Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησαν να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις αναφορές περί παρενόχλησης και εκφοβισμού της αντιπολίτευσης και των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών. Η κυβέρνηση απέρριψε τις κατηγορίες ως παρέμβαση στην εκλογική της διαδικασία.

Κλείνοντας την προεκλογική του εκστρατεία την Παρασκευή, ο Ομπιάνγκ δήλωσε ότι αποφάσισε να επισπεύσει τις προεδρικές εκλογές κατά αρκετούς μήνες και να τις διεξαγάγει μαζί με τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, για να εξοικονομήσει χρήματα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ποιος είναι ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ

Ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ είναι στρατιωτικός και πολιτικός, ηγέτης της Ισημερινής Γουινέας από το 1979. Κυβέρνησε δικτατορικά ως το 1991, οπότε με νέο Σύνταγμα η χώρα του έγινε πολυκομματική δημοκρατία, ουσιαστικά όμως το κόμμα του παρέμεινε στην εξουσία για τις επόμενες δεκαετίες.

Τον Ιανουάριο του 2011 ανέλαβε προεδρεύων της Αφρικανικής Ένωσης για ένα έτος.