Κοσμος

Οργή στην Τουρκία για την κακοποίηση ασθενή σε νοσοκομείο - Η αντίδραση του Υπ. Υγείας

Η βία που υπέστη από νοσηλευτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κακοποίηση ασθενή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας
Κακοποίηση ασθενή σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας

Τουρκία: Κακοποίηση ασθενή από νοσηλευτές σε ιδιωτικό νοσοκομείο - Μηνύσεις από τους συγγενείς - Σε βίντεο οι κινήσεις τους

Οργή προκαλούν στην Τουρκία οι εικόνες που βρήκαν το φως της δημοσιότητας από την κακοποίηση ασθενούς σε ιδιωτικό νοσοκομείο του Τοκάτ. Οι νοσηλευτές έχουν καταγραφεί να δρουν με βιαιότητα κατά κατάκοιτου ασθενή, κλείνοντάς του το στόμα και σφίγγοντάς του τον λαιμό, όσο εκείνος είναι ανήμπορος να αμυνθεί. 

Το περιστατικό καταγράφηκε πριν από πέντε μήνες, ωστόσο οι εικόνες διέρρευσαν στο διαδίκτυο τις τελευταίες ημέρες προκαλώντας οργή. Στις εικόνες διακρίνονται δύο νοσοκόμοι που βρίσκονται μαζί με έναν ασθενή σε νοσοκομειακό θάλαμο. Σε μια στιγμή, ο ένας σκεπάζει με το σεντόνι τον ανήμπορο άνδρα και σφίγγοντας με δύναμη τον λαιμό και κλείνοντάς του το στόμα, προσπαθεί να του φράξει την αναπνευστική οδό. Σύμφωνα με το İhlas News Agency, το περιστατικό σημειώθηκε στις 6 Ιουλίου σε ιδιωτικό νοσοκομείο της πόλης. Ο ασθενής ήταν κάτοικος Γαλλίας και ενώ βρισκόταν την πόλη, όταν έπαθε ξαφνικά εγκεφαλική αιμορραγία και μεταφέρθηκε αρχικά στο Κρατικό Νοσοκομείο και από εκεί τον έστειλαν σε ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου νοσηλεύτηκε στην εντατική.

Οι συγγενείς του ασθενή, όταν είδαν την άγρια κακοποίησή του ανθρώπου τους σε βίντεο, απευθύνθηκαν αμέσως στις δικαστικές αρχές, ζητώντας την τιμωρία των νοσηλευτών. Συγκεκριμένα, κατέθεσαν μήνυση στο Υπουργείο Υγείας και μια ακόμη ποινική μήνυση στην Εισαγγελία του Τοκάτ. Οι δύο νοσηλευτές απολύθηκαν.

Τουρκία: Πώς περιγράφει το θύμα τις συνθήκες στο νοσοκομείο - Η απάντηση του Υπ. Υγείας

Αφήνοντας πίσω του την περιπέτεια υγείας, ο ασθενής μίλησε για όλα όσα βίωνε στο ιδιωτικό νοσοκομείο της Τουρκίας. «Έπαθα εγκεφαλικό. Ήρθα στο Κρατικό Νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Έμεινα 3 μέρες και μετά με μετέφεραν στο νοσοκομείο Medicalpark. Έμεινα εκεί για 13 μέρες. Είδα βία. Έμαθα τι πέρασα αφού συνήλθα και είδα τα βίντεο. Η ψυχή μου έχει σπάσει. Έκανα παράπονα αλλά δεν βγήκε τίποτα. Υπάρχει απόφαση μη δίωξης. Ειπώθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Συγκάλυψαν την υπόθεση. Θα συνεχίσω τον νόμιμο αγώνα μου. Ό,τι πρέπει να γίνει, κάντε το. Προσπάθησε να στραγγαλίσει. Προσπάθησε να μου βγάλει τα μάτια. Με χτύπησαν στα πόδια. Κάναμε αναφορά στο Υπουργείο Υγείας. Περιμένω απάντηση, καθώς μου είπαν: δεν υπάρχει κανένα στοιχείο» εξομολογήθηκε το θύμα σύμφωνα με πηγές του İhlas News Agency.

Ο υπουργός Υγείας, Φαχρεττίν Κοτζά, καταδίκασε τις ενέργειες με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Τα πλάνα που φέρεται να έχουν καταγραφεί στο νοσοκομείο Tokat Medical Park, που δείχνουν ότι ασθενής έχει υποστεί βία από κάποιους υπαλλήλους είναι λυπηρό και απαράδεκτο. Το Υπουργείο μας ξεκίνησε αμέσως έρευνα στο αρμόδιο νοσοκομείο. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι θα γίνουν τα απαραίτητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ