Κοσμος

Εισαγγελέας-ειδικός στα εγκλήματα πολέμου θα ερευνήσει τον Τραμπ

Ποιος είναι ο Τζακ Σμιθ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Διορίστηκε ειδικός εισαγγελέας για τον Ντόναλντ Τραμπ – Η αντίδρασή του
Οπαδός του Ντόναλντ Τραμπ © ΕPA/Matt Springs

Υπ. Δικαιοσύνης ΗΠΑ: Ο διορισμός ειδικού εισαγγελέα στις έρευνες για τον Τραμπ είναι προς το δημόσιο συμφέρον

Ο διορισμός ενός ανεξάρτητου εισαγγελέα για να επιβλέπει τις έρευνες σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες μετά τη δήλωση υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές, είναι προς το «δημόσιο συμφέρον», δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας ότι ανέθεσε αυτή την εξαιρετικά «ευαίσθητη» αποστολή στον Τζακ Σμιθ, εισαγγελέα που εδρεύει στη Χάγη του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κόσοβο. «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων, κυρίως της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του πρώην προέδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές και της πρόθεσης του νυν προέδρου να θέσει υποψηφιότητα, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να διορίσω έναν ειδικό εισαγγελέα», δήλωσε ο Μέρικ Γκάρλαντ.

Ο Τραμπ καταγγέλλει τον «πολιτικό» και «άδικο» διορισμό του ειδικού εισαγγελέα

Ο διορισμός ανεξάρτητου εισαγγελέα για να επιβλέπει τις έρευνες σε βάρος του είναι «άδικος» και «πολιτικός», δήλωσε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox.

Καταγγέλλοντας «τη χειρότερη πολιτικοποίηση της δικαιοσύνης» στην αμερικανική ιστορία, ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις έρευνες. «Επί έξι χρόνια το περνάω αυτό και δεν πρόκειται να το περάσω άλλο», δήλωσε.

«Είναι ντροπή, το κάνουν αυτό μόνο και μόνο επειδή προηγούμαι στις δημοσκοπήσεις», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος που ανακοίνωσε πριν από τρεις ημέρες την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Γιατί ένας ειδικός εισαγγελέας;

Ο Γκάρλαντ επισήμανε συγκεκριμένα την ανακοίνωση του Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2024, καθώς και τις ενδείξεις που έχει δώσει ο Μπάιντεν ότι σκοπεύει επίσης να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου συζητούσαν τον διορισμό ειδικού στις έρευνες που εμπλέκουν τον πρώην πρόεδρο, όπως μετέδωσε πρώτο το CNN νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ως έναν τρόπο να προστατευθούν από τις κατηγορίες ότι καθοδηγούνται από πολιτικά συμφέροντα. 

Ο Γκάρλαντ υπερασπίστηκε το έργο των αξιωματούχων του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν ασχοληθεί με τις εν λόγω έρευνες και δήλωσε την Παρασκευή ότι διεξήγαγαν «το έργο τους σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Η δυνατότητα του γενικού εισαγγελέα να προσκαλέσει κάποιον εκτός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για να διευθύνει μια πολιτικά ευαίσθητη έρευνα είναι κατοχυρωμένη στο αμερικανικό δίκαιο.

Ποιος είναι ο Τζακ Σμιθ;

Ο νεοδιορισθείς ειδικός σύμβουλος έχει εργαστεί σε θέσεις επιβολής του νόμου σε ολόκληρη την Αμερική και σε παγκόσμιο επίπεδο, με μια καριέρα που, όπως είπε ο Γκάρλαντ, έχει τη φήμη του ως «αμερόληπτου και αποφασιστικού εισαγγελέα».

Ο πιο πρόσφατος ρόλος του Σμιθ ήταν ως επικεφαλής εισαγγελέας που διερευνούσε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο για το ειδικό δικαστήριο της Χάγης. Προηγουμένος εργαζόταν ως εισαγγελέας στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μπρούκλιν, καθώς και στο τμήμα δημόσιας ακεραιότητας, το οποίο ερευνά εκλογικά εγκλήματα και δημόσια διαφθορά. Εργάστηκε επίσης ως ανώτατος εισαγγελέας στο γραφείο του  της Μέσης Περιφέρειας του Τενεσί, όπου αναβαθμίστηκε σε εκτελούντα χρέη εισαγγελέα στις αρχές του 2017. Υπηρέτησε σε αυτόν τον ρόλο για αρκετούς μήνες υπό την κυβέρνηση Τραμπ.

Ποιες εξουσίες έχει ένας ειδικός εισαγγελέας;

Ο Σμιθ θα έχει στη διάθεσή του όλα τα ερευνητικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας εισαγγελέας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας κλήτευσης. Θα του δοθεί ο δικός του προϋπολογισμός και θα μπορεί να δημιουργήσει προσωπικό για να υποστηρίξει το έργο του. Εάν επιλέξει να απαγγείλει κατηγορίες, η ομάδα του θα μπορεί επίσης να ηγηθεί αυτών των διώξεων στο δικαστήριο. Το ερευνητικό του έργο πρέπει να συμμορφώνεται με όλους τους κανονισμούς, τις διαδικασίες και τις πολιτικές του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Γκάρλαντ δήλωσε ότι «θα διασφαλίσει ότι ο ειδικός σύμβουλος θα λάβει τους πόρους για να διεξάγει αυτό το έργο γρήγορα και πλήρως».

Η διετής έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ για τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας κόστισε τελικά σχεδόν 32 εκατομμύρια δολάρια, ωστόσο το σύνολο αυτό περιλαμβάνει όσα ο Μιούλερ δανείστηκε από άλλα τμήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης που δεν ήταν υπό τον άμεσο έλεγχό του.

Θα υπάρξει έκθεση;

Η έρευνα Μιούλερ κορυφώθηκε με την έκθεση 400 σελίδων, η οποία τελικά δόθηκε στη δημοσιότητα με κάποιες διορθώσεις. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για έναν ειδικό σύμβουλο να συντάξει μια δημόσια αποδεσμεύσιμη και περιεκτική έκθεση. Οι κανονισμοί απαιτούν μόνο ότι ο ειδικός σύμβουλος πρέπει να παράσχει στον γενικό εισαγγελέα μια «εμπιστευτική έκθεση που να εξηγεί τις αποφάσεις δίωξης ή απόρριψης που έλαβε ο ειδικός εισαγγελέας». Ο Γκάρλαντ την Παρασκευή δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου που ρωτούσε για το ενδεχόμενο να δημοσιοποιηθεί έκθεση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ