Κοσμος

Σκάνδαλο Theranos: Η Ελίζαμπεθ Χολμς καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκιση για απάτη

Υποσχόταν δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις με λίγες μόνο σταγόνες αίματος.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάνδαλο Theranos: Ποινή φυλάκιης άνω των 11 ετών για την Ελίζαμπεθ Χολμς
Η Ελίζαμπεθ Χόλμς κρατά το χέρι του συζύγου της © ΕPA/Gabriel Herrera

11 χρόνια στην Ελίζαμπεθ Χολμς για την υπόθεση Theranos

Η Ελίζαμπεθ Χολμς, ιδρύτρια της start – up εταιρείας Theranos καταδικάστηκε σε περισσότερα από 11 χρόνια φυλάκιση την Παρασκευή. Η 38χρονη κρίθηκε ένοχη για απάτη σε βάρος επενδυτών, καθώς και για εξαπάτηση χιλιάδων ασθενών με ανακριβείς και ψευδείς ιατρικές αναφορές.

Η Χολμς, που είχε εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ για να επανεφεύρει τον εαυτό της σε ηλικία 19 ετών ως ιδρύτρια μιας ιατρικής εταιρείας, υποσχόμενη ότι θα φέρει επανάσταση στις αιματολογικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας μια συσκευή που υποτίθεται ότι θα απαιτούσε μόνο λίγες σταγόνες αίματος για τη διαδικασία. 

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο δικαστήριο της Καλιφόρνια, η Χολμς έκλαψε καθώς είπε ότι ήταν «συντετριμμένη» από τις αποτυχίες της και θα είχε κάνει πολλά πράγματα διαφορετικά αν είχε την ευκαιρία. Στο πλευρό της βρισκόντουσαν η μητέρα της, ο πατέρας της και ο σύντροφός της.

Διατάχθηκε να αρχίσει να εκτίει την ποινή στις 27 Απριλίου. Οι δικηγόροι της έχουν δύο εβδομάδες για να καταθέσουν έφεση και αναμένεται να ζητήσουν από τον δικαστή να της επιτρέψει να παραμείνει ελεύθερη με εγγύηση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Η ποινή των 135 μηνών της Χολμς ήταν κάτω από τα 15 χρόνια που ζητούσαν οι εισαγγελείς, οι οποίοι ζήτησαν επίσης αποζημίωση 804 εκατομμυρίων δολαρίων για 29 επενδυτές. Το ποσό καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που συγκέντρωσε η Χολμς από μια λίστα εξελιγμένων επενδυτών που περιελάμβανε τον μεγιστάνα του λογισμικού Λάρι Έλισον, τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρόυπερτ Μέρντοχ και την οικογένεια Γουόλτον πίσω από τη Walmart.

Στην κορύφωση της, η αξία της εταιρείας είχε φθάσει σχεδόν τα 10 δισεκ. δολάρια και η κυρία Χολμς, η μεγαλομέτοχός της, είχε περιουσία 3,6 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Αλλά το 2015, η εφημερίδα Wall Street Journal έκανε την εκρηκτική αποκάλυψη πως το περίφημο διαγνωστικό μηχάνημα που υποσχόταν η Theranos ουδέποτε λειτούργησε.

Ελίζαμπεθ Χόλμς: The Dropout

Το «The Droupout» που έκανε πρεμιέρα στις 3 Μαρτίου 2022, ακολουθεί τη Χολμς καθώς εγκαταλείπει το Πανεπιστήμιο του Στανφορντ για να ιδρύσει τη Theranos, τη startup της Σίλικον Βάλεϊ που θα έφερνε την επανάσταση στις αιματολογικές εξετάσεις χρησιμοποιώντας μια συσκευή που υποτίθεται ότι θα απαιτούσε μόνο λίγες σταγόνες αίματος για τη διαδικασία.

Χάρη στις υποσχέσεις της, την πειθώ και το δυναμικό προφίλ της, η νεαρή επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κερδίσει την εμπιστοσύνη επενδυτών τεράστιου κύρους, κάτι σπάνιο στον ανδροκρατικό κόσμο των καλιφορνέζων μηχανικών που παρεπιδημούν στην «Κοιλάδα του Πυριτίου». Την υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσιντζερ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις, καθώς και ο μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοκ, που επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια στη Theranos.

The Dropout | Trailer | Hulu

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ