Κοσμος

Ο Τζεφ Μπέζος προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην αγοράζουν γιατί έρχεται ύφεση

«Βάλτε τα λεφτά στην άκρη»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τζεφ Μπέζος προειδοποιεί τους Αμερικανούς να μην αγοράζουν γιατί έρχεται ύφεση
Τζεφ Μπέζος © ΕPA Pool

Τζεφ Μπέζος Οικονομία των ΗΠΑ: «Μην αγοράζετε τηλεοράσεις, ψυγεία, αυτοκίνητα - Κρατήστε τα λεφτά σας, έρχεται ύφεση»

Για την ύφεση στην αγορά των ΗΠΑ που έρχεται μίλησε σε συνέντευξή του στο CNN, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ ΜπέζοςΟ Αμερικανός δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής μεγάλων αγορών τους επόμενους μήνες, καθώς ενδέχεται να πλησιάζει οικονομική ύφεση.

Είπε στις αμερικανικές οικογένειες να μην αγοράζουν νέα αυτοκίνητα και τηλεοράσεις, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση, με το χρέος των νοικοκυριών να εκτοξεύεται στα 16,5 τρισεκατομμύρια δολάρια και τους Αμερικανούς να βασίζονται σε πίστωση για να τα βγάλουν πέρα. «Η συμβουλή μου στους πολίτες είναι να αποφύγουν όσους κινδύνους μπορούν. Εάν σκοπεύετε να κάνετε μια αγορά, ίσως να την αναβάλετε για λίγο. Κρατήστε τα χρήματά σας, δείτε τι θα συμβεί, αποφύγετε κάποια ρίσκα», συμβούλευσε ο Μπέζος.

«Εάν σκέφτεστε να αγοράσετε μια μεγάλη τηλεόραση, μπορεί να θέλετε να περιμένετε, να κρατήσετε τα χρήματά σας και να δείτε τι θα συμβεί. Το ίδιο ισχύει και με ένα νέο αυτοκίνητο, ψυγείο ή οτιδήποτε άλλο. Απλώς αφαιρέστε κάποιους κινδύνους από την εξίσωση», είπε ο Μπέζος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

«Η οικονομία δεν φαίνεται καλή αυτήν τη στιγμή», είπε, καθισμένος δίπλα στη σύντροφό του, Λόρεν Σάντσεζ. «Τα πράγματα επιβραδύνονται. Βλέπετε απολύσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας».

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Amazon συμβούλευσε επίσης τους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να αναβάλουν τις αγορές νέου εξοπλισμού για να αυξήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα. «Να ελπίζετε για το καλύτερο, αλλά να προετοιμάζεστε για το χειρότερο».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπέζος είπε ότι σχεδιάζει να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, είναι στα 123,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τζεφ Μπέζος - Μαζικές απολύσεις στην Amazon

Υπενθυμίζεται ότι η Amazon επιβεβαίωσε χθες πως έχει πράγματι αρχίσει απολύσεις μέρους του προσωπικού της για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, έπειτα από πολυήμερη φημολογία περί αυτού.

«Η οικονομία παραμένει σε περιπλεγμένη κατάσταση και κάναμε προσλήψεις με ταχείς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Άντι Τζάσι, ο διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού ομίλου, σε εσωτερικό σημείωμά του προς τους εργαζόμενους που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Άμαζον.

Σύμφωνα με αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ, η πλατφόρμα και οι διάφορες θυγατρικές της θα απολύσουν συνολικά κάπου 10.000 εργαζόμενους. Ο κ. Τζάσι δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτόν. Διευκρίνισε πάντως πως η διαδικασία άρχισε προχθές και θα διαρκέσει ως τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Οι πρώτες ομάδες που αφορούν οι περικοπές θέσεων είναι αυτές με αντικείμενο ηλεκτρονικές συσκευές της πλατφόρμας (π.χ. τις συσκευές ανάγνωσης βιβλίων Kindle). Θα επηρεαστούν επίσης καταστήματα και οι αποθήκες της μάρκας.

«Θα υπάρξουν περισσότερες μειώσεις θέσεων στο μέτρο που οι υπεύθυνοι κάνουν προσαρμογές. Οι εργαζόμενοι θα ενημερωθούν για τις αποφάσεις αυτές και τα τμήματα που αφορούν στις αρχές του 2023», διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος.

«Βρίσκομαι στη θέση μου περίπου ενάμιση χρόνο και αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο δύσκολη απόφαση που χρειάστηκε να πάρω», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας πως έχει συναίσθηση του γεγονότος πως δεν πρόκειται απλά για «θέσεις» αλλά για «ανθρώπους με αισθήματα, φιλοδοξίες και ευθύνες που θα υποστεί πλήγμα η ζωή τους».

Η μείωση του εργατικού δυναμικού της Άμαζον κατά 10.000 υπαλλήλους θα σημάνει μείωση κατά κάτι λιγότερο από 1% του τρέχοντος μισθολογικού της κόστους. Η εταιρεία απασχολούσε 1,54 εκατ. εργαζόμενους σε παγκόσμια κλίμακα στα τέλη Σεπτεμβρίου, χωρίς να λογαριάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι, οι οποίοι στρατολογούνται σε περιόδους αυξημένης δραστηριότητας, όπως κατά την περίοδο των εορτών του τέλους του έτους.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες πάγωμα των προσλήψεων στα γραφεία της. Οι υπάλληλοί της είχαν ήδη μειωθεί σε σύγκριση με τις αρχές της χρονιάς, όταν απασχολούσε 1,62 εκατ. ανθρώπους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή προσωρινά.

Η Amazon έκανε μαζικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω της έκρηξης της ζήτησης, διπλασιάζοντας το προσωπικό της από τις αρχές του 2020 ως τις αρχές του 2022.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ