Κοσμος

Ουκρανία: Εγχείρηση καρδιάς στο σκοτάδι - «Μια εικόνα που πρέπει να δουν όλοι»

Αποτυπώνονται οι δύσκολες συνθήκες

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Στη δημοσιότητα η εικόνα με γιατρούς να κάνουν εγχείρηση στο σκοτάδι

Μια φωτογραφία, στην οποία απεικονίζονται γιατροί να πραγματοποιούν εγχείρηση καρδιάς σε ασθενή στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας, ενώ ο χώρος του χειρουργείου είναι βυθισμένος στο σκοτάδι, δημοσίευσε ο ιστότοπος NEXTA.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος στη σχετική ανάρτηση, πρόκειται για μια εικόνα την οποία πρέπει να δει όλος ο κόσμος.

Τον τελευταίο καιρό εκατομμύρια Ουκρανοί βρίσκονται καθημερινά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Το βράδυ της Πέμπτης (18/11), ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε ότι πάνω από 10 εκατομμύρια πολίτες είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Την ώρα που μιλάμε, πάνω από δέκα εκατομμύρια Ουκρανοί δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε ο Ζελένσκι.

Αρκετές ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, υπέστησαν χθες πλήγματα από τον στρατό της Ρωσίας, που συνέπεσαν με τις πρώτες χιονοπτώσεις στη χώρα. Οι διακοπές της ηλεκτροδότησης καταγράφηκαν ενώ η θερμοκρασία αναμενόταν να πέσει ως ακόμα και στους -10° Κελσίου.

Επανειλημμένοι ρωσικοί βομβαρδισμοί βάζουν στο στόχαστρο από τον Οκτώβριο ενεργειακές υποδομές στην Ουκρανία.

Η εταιρεία Ukrenergo, ο εθνικός διαχειριστής του δικτύου ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε χθες πως θα παρατείνονταν οι διακοπές για τουλάχιστον μια μέρα, εξαιτίας της «επιδείνωσης της κατάστασης».

Παράλληλα, λόγω της «απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξήθηκε σε περιφέρειες της Ουκρανίας», κάτι που «περιπλέκει περαιτέρω την ήδη δύσκολη κατάσταση στο σύστημα» και οδηγεί σε «ευρύτερους περιορισμούς» της κατανάλωσης σε όλη τη χώρα.