Κοσμος

Ο Μενέντεζ παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας

Τι σημαίνει για την Ελλάδα και τα F-16 που θέλει η Τουρκία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ - Ρόμπερτ Μενέντεζ: παραμένει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας 

H νίκη των Δημοκρατικών στην Νεβάδα σημαίνει ότι ο φιλέλληνας γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, θα παραμείνει πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Με καταμετρημένο το 97% των ψηφοδελτίων, η Κορτές Μάστο έχει διαφορά περίπου 5.000 ψήφων που θεωρείται απίθανο να ανατραπεί και με ποσοστό της τάξης του 48,7% επικρατεί του Λάξαλτ (48,2%).

Η νίκη της δίνει στους Δημοκρατικούς 50 έδρες στο 118ο Κογκρέσο. Η ψήφος της αντιπροέδρου Καμαλα Χάρις εάν χρειαστεί, τους δίνει την πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των επαναληπτικών εκλογών στη Τζόρτζια τον Δεκέμβριο.

Ως γνωστόν ο Μενέντεζ αντιτίθεται στο τουρκικό αίτημα για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και την αναβάθμιση άλλων 80, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα σε στρατιωτικά αεροδρόμια.

Οταν κατατέθηκε το τουρκικό αίτημα περί αγοράς και αναβάθμισης των F-16, ελάχιστοι στην Ουάσιγκτον το συνέδεαν με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, ωστόσο ο Μενέντεζ και ο βουλευτής Κρις Παπας πρόκριναν σχετικές τροπολογίες.

ΗΠΑ - Μενέντεζ: Τα ελληνοτουρκικά

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα». Με αυτή τη δήλωση ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει μετά την απομάκρυνση των δύο τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών F-16.

Οι εν λόγω τροπολογίες είχαν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Ωστόσο, η αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι τροπολογίες αποτελούν μόνο ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτό τον τρόπο, ο αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Ο Μενέντεζ συνδέει το ζήτημα όχι μόνο με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο αλλά και θέματα όπως ο σεβασμός της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχέση που έχει ο Τούρκος πρόεδρος με την Ρωσία.