Κοσμος

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ιστορική βραδιά για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Εξελέγησαν 340 υποψήφιοι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Για πρώτη φορά υποψήφιοι ΛΟΑΤΚΙ σε όλες τις πολιτείες
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ © EPA

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ορόσημο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

Μπορεί να οι ενδιάμεσες εκλογές να μην έφεραν ούτε το «κόκκινο κύμα» που ανέμεναν οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε το «μπλε κύμα» των Δημοκρατικών όμως σίγουρα αποτελούν νίκη για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.

340 ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίοι εξελέγησαν στις ενδιάμεσες εκλογές σε μια νύχτα γεμάτη πολιτικές πρωτιές για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα γεγονός με ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Φλόριντα, ο Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος επανελεξέγη πανηγυρικά, υπέγραψε νομοσχέδιο το οποίο απαγορεύει να διδάσκονται θέματα που αφορούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τα φύλα στα δημοτικά σχολεία.

Η Ανίζ Πάρκερ και διευθύνουσα σύμβουλος του LGBTQ Victory Fund, μιας οργάνωσης που εργάζεται για την εκλογή περισσότερων ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε δημόσια αξιώματα, δήλωσε ότι το «κύμα του ουράνιου τόξου» της Τρίτης είναι μια σαφής επίπληξη στις ενέργειες που έλαβαν φέτος πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι για τον περιορισμό των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, ιδίως των τρανσέξουαλ νέων. «Με τόσα πολλά να διακυβεύονται σε αυτές τις εκλογές, από το μέλλον της ισότητας των γάμων μέχρι τις αμβλώσεις, η τριβή των ΛΟΑΤΚΙ υποψηφίων και η εξαιρετική υποστήριξη από τη βάση αποδίδουν καρπούς», ανέφερε σε δήλωσή της.

Η Μόρα Χέιλι καταγράφει διπλή πρωτιά στη Μασαχουσέτη. Είναι η πρώτη ανοιχτά λεσβία που εκλέγεται κυβερνήτρια στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί και την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση στη Μασαχουσέτη.  «Εκείνοι που με ψήφισαν και εκείνοι που δεν το έκαναν, να ξέρουν ότι θα είμαι μια κυβερνήτρια για όλους και θα συνεργαστώ με όποιον θέλει να κάνει τη διαφορά σε αυτή την πολιτεία», δήλωσε η 51χρονη Δημοκρατική, γενική εισαγγελέας της Μασαχουσέτης. 

«Θέλω να πω κάτι σε κάθε μικρό κορίτσι και κάθε νεαρό ΛΟΑΤΚΙ άτομο εκεί έξω. Ελπίζω το αποψινό να σας δείχνει ότι μπορείτε να γίνεται οτιδήποτε, οποιοσδήποτε θέλετε να είστε, χωρίς κανένας και τίποτα να σας εμποδίσει, εκτός από τη δική σας φαντασία. Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», τόνισε. 

Την ίδια ώρα, η Μπέκα Μπαλίντ κέρδισε μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων στο Βερμόντ, γεγονός που την καθιστά την πρώτη γυναίκα και το πρώτο ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο που εκλέγεται ποτέ στο Κογκρέσο της πολιτείας. «Απόψε, μετά από 231 χρόνια, οι πολίτες του Βερμόν στέλνουν για πρώτη φορά στο Κογκρέσο μια γυναίκα και έναν ανοιχτά ομοφυλόφιλο» έγραψε η ίδια στο Instagram. 

Η Μπαλίντ υποσχέθηκε να αγωνιστεί για την καθολική υγειονομική περίθαλψη, τους βιώσιμους μισθούς, τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, για την ασφάλεια των queer και trans ατόμων και για τη φυλετική ισότητα στη θέση της.

Στο Νιου Χάμσιρ, ο Τζέιμς Ρόσενερ έγινε ο πρώτος ανοιχτά τρανς άνδρας που μπήκε σε πολιτειακό νομοθετικό σώμα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συνολικά περίπου 670 μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας ήταν υποψήφια στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για αύξηση κατά σχεδόν 20% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, σύμφωνα με ανάλυση του LGBTQ Victory Fund, που βοηθά στη χρηματοδότηση των προεκλογικών τους εκστρατειών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ