Κοσμος

Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα - Μεταφέρουν τον στρατό πέρα από τον ποταμό Δνείπερο

Τι σημαίνει η αποχώρηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Explainer: Τι θα σήμαινε για τη Ρωσία η υποχώρηση από τη Χερσώνα
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία αποσύρεται από τη Χερσώνα

Ο ρωσικός στρατός αποχωρεί από τη Χερσώνα σύμφωνα με δημοσιεύματα με τον υπουργό Άμυνας Σοιγκού να φέρεται να έχει διατάξει την απόσυρση των στρατευμάτων πέρα από τον ποταμό Δνείπερο.

Ο γενικός διοικητής των δυνάμεων ανέφερε ότι οι σχηματισμοί σύντομα θα καταλάμβαναν αμυντικές γραμμές στην αριστερή όχθη του ποταμού. Ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν προετοίμαζε το έδαφος για μια πιθανή απόσυρση από τη Χερσώνα, αναγνωρίζοντας ότι η κατάσταση στην περιοχή ήταν «αρκετά δύσκολη» για τη Μόσχα.

Μάλιστα η Χερσώνα, μια από τις τέσσερις περιοχές που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε πως έχει προσαρτήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία, θεωρείται περιοχή κλειδί για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας.

Γιατί η Χερσώνα θεωρείται κρίσιμης σημασίας πόλη

Η Χερσώνα, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 280.000 κατοίκων, είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που παραδόθηκε στην επίθεση της Μόσχας τις πρώτες ημέρες της εισβολής.

Η απώλειά της αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του ρόλου της ως μεγάλο βιομηχανικό κέντρο. Μέσω της Χερσώνας, οι Ουκρανοί μπορούν να διακόψουν ξανά την παροχή νερού προς την Κριμαία.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν μεγάλης έκτασης επιθέσεις με στόχο να ανακτήσουν τμήματα της επαρχίας της Χερσώνας, η οποία είναι μία από τις τέσσερις περιοχές που ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι προσαρτώνται στη Ρωσία.

Με εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, οι Ουκρανοί έπληξαν μια γέφυρα-κλειδί για τα ρωσικά στρατεύματα στον Δνείπερο, καθώς και ένα μεγάλο φράγμα που χρησιμοποιούσαν οι δυνάμεις της Μόσχας. Τα πλήγματα ανάγκασαν τη Ρωσία να στραφεί σε πλοία και πορθμεία, τα οποία επίσης έχουν μπει στο στόχαστρο των Ουκρανών.

Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να διαταραχθεί ο ανεφοδιασμός προς τη Χερσώνα και τις ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται στη δυτική όχθη του Δνείπερου, οι οποίες πλέον κινδυνεύουν να περικυκλωθούν από ουκρανικά στρατεύματα.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο μετά την καταστροφή τμήματος της γέφυρας Κερτς που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία, η οποία αποτελεί κρίσιμο κόμβο ανεφοδιασμού για τις ρωσικές δυνάμεις στον νότο.

Τι θα σήμαινε για τη Ρωσία η απώλεια της Χερσώνας

Ενδεχόμενη υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα και άλλες περιοχές στη δυτική όχθη του Δνείπερου θα ελαχιστοποιούσε τις ελπίδες της Μόσχας για επίθεση δυτικά προς το Μικολάιβ και την Οδησσό με στόχο να αποκοπεί η πρόσβαση του Κιέβου στη Μαύρη Θάλασσα.

Μια τέτοια κίνηση θα επέφερε καταστροφικό πλήγμα στην οικονομία της Ουκρανίας. Θα επέτρεπε επίσης στη Μόσχα να οικοδομήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Υπερδνειστερία στη Μολδαβία, όπου βρίσκεται μια σημαντική ρωσική στρατιωτική βάση.

«Η απώλεια της Χερσώνας θα μετέτρεπε όλα αυτά τα όνειρα του Κρεμλίνου σε σκόνη», δήλωσε ο Όλε Ζντάνοφ, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα το Κίεβο.  «Η Ουκρανία χρειάζεται απλώς να περιμένει μέχρι να πέσει η Χερσώνα στα χέρια της σαν “ώριμο φρούτο”, καθώς η κατάσταση με τον ανεφοδιασμό των ρωσικών δυνάμεων επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα», πρόσθεσε ο Ζντάνοφ στο AP. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ