Κοσμος

Ζελένσκι από COP27: Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε στροφή στον άνθρακα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε ρωσικό τανκ T-80 στο Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας
Ουκρανοί στρατιώτες πάνω σε ρωσικό τανκ T-80 στο Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας © EPA

Τροχοπέδη στη μάχη για την κλιματική αλλαγή ο πόλεμος στην Ουκρανία - Το μήνυμα Ζελένσκι από την COP27 - Οι ευθύνες της Ρωσίας

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αποσπάσει την προσοχή των κυβερνήσεων από τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε σήμερα ο Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που μεταδόθηκε στην 27η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στην Αίγυπτο. 

«Χωρίς ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική πολιτική για την κλιματική αλλαγή» σημείωσε, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, στις τιμές των τροφίμων και στα δάση της Ουκρανίας.

«Αυτός ο ρωσικός πόλεμος έχει προκαλέσει μια ενεργειακή κρίση, η οποία υποχρέωσε δεκάδες χώρες να ξαναρχίσουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα, προκειμένου να μειώσουν τις τιμές ενέργειας για τους λαούς τους… προκειμένου να μειώσουν τις τιμές που αυξάνονται σοκαριστικά λόγω σκόπιμων ενεργειών της Ρωσίας» δήλωσε ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε «μια οξεία επισιτιστική κρίση στον κόσμο, η οποία έπληξε χειρότερα όσους υποφέρουν από τις υπάρχουσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Και συμπλήρωσε: «Λόγω του πολέμου καταστράφηκαν 5 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των 6 μηνών».

Η κλιματική αλλαγή χρειάζεται δραστικά μέτρα

Φέτος η Ουκρανία είχε για πρώτη φορά δικό της περίπτερο σε Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή. Σε αντίθεση, όμως, με τα υπόλοιπα περίπτερα στην COP27 -τα οποία κοσμούν πολύχρωμα λογότυπα, σημαίες και εικόνες πυκνής βλάστησης- το ουκρανικό ξεχωρίζει για το γκρίζο και μαύρο χρώμα που επιλέχθηκε λόγω του πολέμου.

Ο Ζελένσκι επέκρινε ορισμένους από τους ισχυρούς της Γης, χωρίς να τους κατονομάσει, ότι αρκούνται σε ευχολόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. «Υπάρχουν ακόμη πολλοί για τους οποίους η κλιματική αλλαγή είναι απλώς ρητορική ή μάρκετινγκ… αλλά όχι πραγματική δράση» είπε.

«Είναι αυτοί που ξεκινούν επιθετικούς πολέμους, όταν ο πλανήτης δεν μπορεί να αντέξει ούτε έναν πυροβολισμό. Απαιτείται παγκόσμια συντονισμένη δράση» κατέληξε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ