Κοσμος

Αντιδράσεις για το tweet Μασκ με έναν στρατιώτη των Ναζί

Γρίφος το τι ήθελε να πει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θύελλα αντιδράσεων κατά του Έλον Μασκ: Ανέβασε φωτογραφία με στρατιώτη της Βερμαχτ

Ο Έλον Μασκ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία ενός στρατιώτη της Βέρμαχτ με ένα κλουβί με ταχυδρομικά περιστέρια δεμένο στην πλάτη του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής εισβολής στη Γαλλία το 1940 με τη λεζάντα «Τρία αδιάβαστα μηνύματα» και μια άλλη λέζάντα «Πόσο έχουν αλλάξει οι καιροί».

Σε ένα επόμενο tweet στο ίδιο νήμα, ο Μασκ πρόσθεσε: «Τότε που τα πουλιά ήταν αληθινά».

Οι αναρτήσεις έγιναν ενώ εβραϊκές ομάδες στις ΗΠΑ ζητούν ήδη από τον νέο ιδιοκτήτη του γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κάνει περισσότερα για να κρατήσει τη ρητορική μίσους. Η οργάνωση Anti-Defamation League κάλεσε όλους τους διαφημιστές να αναστείλουν τη σχέση τους με το Twitter, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον Μασκ. 

Ένας χρήστης, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι ήταν «απόγονος ενός επιζώντος του Ολοκαυτώματος» χαρακτήρισε τη δημοσίευση «απαράδεκτη». Άλλοι σχολίασαν: «Πραγματικά με αρρωσταίνει… Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τη χρήση τέτοιων εικόνων. Οι διαφημιστές θα πρέπει να αποσύρουν τις δαπάνες τους στο Twitter.»

Πυρά δέχθηκε ο Μασκ και από το Μουσείο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το οποίο επισήμανε ότι η χρήση της φωτογραφίας «συνιστά έλλειψη σεβασμού στη μνήμη όλων των θυμάτων και πληγώνει πολλούς ανθρώπους».

«Συναντηθήκαμε με τον Έλον Μασκ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να εκφράσουμε τις βαθιές ανησυχίες μας σχετικά με ορισμένα από τα σχέδιά του και την έξαρση του τοξικού περιεχομένου μετά την εξαγορά του», ανέφερε ο συνασπισμός Stop Hate For Profit. «Από τότε, το μίσος και η παραπληροφόρηση έχουν πολλαπλασιαστεί και έχει προβεί σε ενέργειες που μας κάνουν να φοβόμαστε ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα».