Κοσμος

Καρδινάλιος στη Γαλλία παραδέχθηκε ότι κακοποίησε σεξουαλικά 14χρονη πριν από 35 χρόνια

Στον απόηχο έρευνας στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Καθολική Εκκλησία
Ιερείς σε Καθολική Εκκλησία © Unsplash / Jomarc Cala

Γαλλία - Καθολική Εκκλησία: Ομολογία για σεξουαλική κακοποίηση - Η γραπτή δήλωση του Ζαν - Πιερ Ρικάρντ και η έκθεση ανεξάρτητης αρχής

Στην παραδοχή της σεξουαλικής κακοποίησης ενός κοριτσιού 14 ετών πριν από 35 χρόνια προχώρησε μόλις τη Δευτέρα ένας από τους υψηλόβαθμους ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας της Γαλλίας, ο καρδινάλιος Ζαν - Πιερ Ρικάρντ.

Σε γραπτή του δήλωση ο καρδινάλιος παραδέχθηκε την πράξη του και ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η δήλωσή του αυτή έρχεται σχεδόν έναν χρόνο μετά την έκθεση για τις μαζικές σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών στην Καθολική Εκκλησία της Γαλλίας.  Η εκτίμηση από ανεξάρτητη επιτροπή έδειξε ότι 330.000 παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά σε διάστημα 70 ετών από ιερείς ή άλλα πρόσωπα που σχετίζονται με την εκκλησία στη Γαλλία. Ο απολογισμός περιελάμβανε περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς και τα υπόλοιπα από πρόσωπα σε συναφείς θεσμούς, όπως αρχηγούς προσκόπων και συμβούλους κατασκηνώσεων. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε ευρύτερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

«Πριν από τριάντα πέντε χρόνια, όταν ήμουν ιερέας, συμπεριφέρθηκα με καταδικαστέο τρόπο σε ένα νεαρό κορίτσι ηλικίας 14 ετών», δήλωσε ο καρδινάλιος και πρόσθεσε: «Η συμπεριφορά μου προκάλεσε αναπόφευκτα σοβαρές και διαρκείς συνέπειες για το άτομο αυτό». Ο 78χρονος Ζαν - Πιερ Ρικάρντ ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έως ότου αποσύρθηκε από τη θέση αυτή το 2019 για να υπηρετήσει στη μητρόπολη της γενέτειράς του, την Dignes-les-Bains, στο νότιο τμήμα της χώρας. Τη δεκαετία του 1980, ήταν ιερέας στην αρχιεπισκοπή της Μασσαλίας. Ο καρδινάλιος ισχυρίστηκε ότι είχε μιλήσει με το θύμα και της ζήτησε συγχώρεση, χωρίς να διευκρινίσει πότε. Επιπλέον, υποστήριξε ότι ζήτησε συγχώρεση «από όλους εκείνους που πλήγωσε» μέσω της δήλωσής του, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τον Guardian, η Γαλλική Καθολική Εκκλησία μόλις άρχισε να καταβάλλει οικονομικές αποζημιώσεις σε θύματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο Ρικάρντ δήλωσε ότι αποφάσισε «να μην παραμείνει άλλο σιωπηλός» και ότι είναι διαθέσιμος για να προσέλθει για κατάθεση στη Δικαιοσύνη και στις εκκλησιαστικές αρχές. Ο απολογισμός περιελάμβανε περίπου 216.000 άτομα που κακοποιήθηκαν από ιερείς και άλλους κληρικούς και τα υπόλοιπα από πρόσωπα σε συναφείς θεσμούς, όπως αρχηγούς προσκόπων και συμβούλους κατασκηνώσεων. Οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε ευρύτερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ