Κοσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Αμερικανοί επιβεβαίωσαν επαφές με τη Μόσχα

Τι δήλωσε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσο-ουκρανικός πόλεμος - Επιβεβαιώθηκαν οι επαφές Αμερικής και Ρωσίας - Οι δηλώσεις που έκανε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας παραμένουν ανοιχτοί.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο. Αλλά επέμεινε ότι οι αξιωματούχοι είχαν στο «μυαλό τους σχετικά με το με ποιον έχουμε να κάνουμε».

Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο Σάλιβαν έχει πραγματοποιήσει εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Nikolai Patrushev, και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Yuri Ushakov, τους τελευταίους μήνες.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι άνδρες συζήτησαν τρόπους προστασίας από τον κίνδυνο πυρηνικής κλιμάκωσης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν είχαν εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις γύρω από τρόπους τερματισμού της σύγκρουσης.

Τον περασμένο μήνα, ο Σάλιβαν δήλωσε ότι οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε «καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία». Ακολούθως, είπε στο αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NBC ότι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν «διευκρινίσει» το εύρος της πιθανής αντίδρασης των ΗΠΑ σε ιδιωτικές συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους.

Η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αντριέν Γουάτσον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την ιστορία, λέγοντας στην εφημερίδα ότι «οι άνθρωποι ισχυρίζονται πολλά πράγματα», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε τις δυτικές εφημερίδες ότι «δημοσιεύουν fake news».

Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ προέτρεπαν το Κίεβο να σηματοδοτήσει ένα άνοιγμα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να εγκαταλείψει τη δημόσια άρνησή του να συζητήσει τον τερματισμό του πολέμου όσο ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρέμενε στην εξουσία.

Ωστόσο, ο Σάλιβαν δήλωσε σε δημόσια εκδήλωση στη Νέα Υόρκη ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «υποχρέωση να επιδιώξει τη λογοδοσία» και δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τους διεθνείς εταίρους για να «καταστήσει τους δράστες των σοβαρών εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία υπεύθυνους για ό,τι έχουν κάνει».

«Ήμουν μόλις την Παρασκευή στο Κίεβο και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Πρόεδρο [Βολοντίμιρ] Ζελένσκι και τον ομόλογό μου Αντρίι Γέρμακ, με τη στρατιωτική ηγεσία και επίσης να ενημερωθώ για το ποιο ακριβώς επίπεδο θανάτου και καταστροφής έχει ξεσπάσει από τον πόλεμο του Πούτιν σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ο Σάλιβαν.

Οι ανησυχίες έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να καταφύγει στη χρήση πυρηνικών όπλων σε μια απέλπιδα προσπάθεια να υπερασπιστεί τέσσερις περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που προσάρτησε παράνομα.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έχει επικαλεστεί τους πολεμικούς της νόμους για να πάρει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων πέντε στρατηγικής σημασίας εταιρειών.

Ορισμένες από τις εταιρείες - στις οποίες περιλαμβάνονται δύο εταιρείες ενέργειας και εταιρείες που κατασκευάζουν κινητήρες, οχήματα και μετασχηματιστές - συνδέονται με τον ολιγάρχη Vyacheslav Bohuslayev, ο οποίος συνελήφθη ως ύποπτος για συνεργασία με τη Ρωσία.