Κοσμος

Άμστερνταμ: Ακτιβιστές εμπόδισαν ιδιωτικά τζετ να απογειωθούν (βίντεο)

Η καθιστική διαμαρτυρία μπροστά στις ρόδες των αεροπλάνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ακτιβιστές στο Άμστερνταμ κάθονται μπροστά στις ρόδες ιδιωτικών τζετ στο αεροδρόμιο Σίπχολ
Ακτιβιστές στο Άμστερνταμ κάθονται μπροστά στις ρόδες ιδιωτικών τζετ στο αεροδρόμιο Σίπχολ © EPA

Καθιστική διαμαρτυρία από ακτιβιστές στο Άμστερνταμ για τα ιδιωτικά τζετ - Η έφοδος στο αεροδρόμιο Σίπχολ

Το δικό τους μήνυμα στο Άμστερνταμ για την κλιματική αλλαγή έστειλαν ακτιβιστές, οι οποίοι πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο αεροδρόμιο Σίπχολ το Σάββατο (5/11). 

Περισσότεροι από 100 ακτιβιστές, φορώντας λευκές στολές, μπήκαν με ποδήλατα στον διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης, προκειμένου να εμποδίσουν την απογείωση ιδιωτικών τζετ.

Τη διαμαρτυρία οργάνωσαν η Greenpeace και η Extinction Rebellion. Πρόσφατη έκθεση για την κλιματική αλλαγή και τις εκπομπές που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έδειξε ότι στο Άμστερνταμ αυξήθηκαν κατακόρυφα οι πτήσεις με λίαρ τζετ κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού και των διαδοχικών lockdown. Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε, κάθε χρόνο οι ιδιωτικές πτήσεις με αεροπλάνα στην Ολλανδία παράγουν εκπομπές αερίων ίσες με αυτές που αντιστοιχούν σε 40.000 αυτοκίνητα.

Climate activists block private jet take-offs at Amsterdam's Schiphol Airport

Αυξάνονται οι πτήσεις των πλουσίων από και προς την Ολλανδία με ιδιωτικά τζετ

«Το αεροδρόμιο θα έπρεπε να μειώνει τις πτήσεις του, όμως αντ' αυτού χτίζει νέο τερματικό σταθμό. Η πλούσια ελίτ χρησιμοποιεί πιο πολλά ιδιωτικά τζετ από ποτέ, κάτι που αποτελεί τον πιο ρυπογόνο τρόπο μετακίνησης» ανέφερε εκπρόσωπος της Greenpeace στο Άμστερνταμ.

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για κλασική τακτική της βιομηχανίας αεροπλοΐας που δεν φαίνεται να βλέπει πως βάζει σε κίνδυνο τους ανθρώπους με το να επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θέλουμε λιγότερες πτήσεις, περισσότερα τρένα, και απαγόρευση των μη απαραίτητων πτήσεων μικρών αποστάσεων και ιδιωτικών τζετ».

Dutch police arrest more than 200 climate activists who blocked Amsterdam's Schiphol airport

Με πληροφορίες από Telegraph | Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ