Κοσμος

Οικολόγοι επιτέθηκαν με σούπα λαχανικών σε έργο του Βαν Γκογκ στη Ρώμη

Νέο χτύπημα σε έργο τέχνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επίθεση με σούπα σε πίνακα ζωγραφικής στη Ρώμη - Η νέα κίνηση οικολόγων σε μουσείο και το μήνυμα κατά της κλιματικής αλλαγής

Επίθεση με σούπα λαχανικών έκαναν οικολόγοι σε έργο τέχνης του Βαν Γκογκ στη Ρώμη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, εκπρόσωποι του οικολογικού κινήματος έχουν αλείψει το έργο «O Σπορέας» που εκτίθεται στο Palazzo Bonaparte με σούπα λαχανικών. Όπως αναφέρει το πρακτορείο μετά την επίθεση των ακτιβιστών, η ασφάλεια επενέβη και έκλεισε τις αίθουσες της έκθεσης, απομακρύνοντας τους επισκέπτες.

Οι ακτιβιστές που είχαν λερώσει το προστατευμένο με γυαλί έργο του Βαν Γκογκ φώναζαν συνθήματα κατά της χρήσης άνθρακα και κατά της κλιματικής αλλαγής.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ακτιβιστές στρέφονται κατά έργων τέχνης με ...σούπα. 

Κατηγορούμενες για εγκληματική φθορά ακτιβίστριες που πέταξαν τοματόσουπα σε πίνακα του Βαν Γκονγκ

Πριν από λίγες ημέρες, κατηγορίες απαγγέλθηκαν στις δύο ακτιβίστριες για την κλιματική αλλαγή που πέταξαν κονσέρβες ντοματόσουπα στον πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκονγκ, «Ηλιοτρόπια» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Οι ακτιβίστριες κατηγορούνται για φθορά ξένης περιουσίας.

Βίντεο που αναρτήθηκε από την οργάνωση Just Stop Oil, η οποία έχει οργανώσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη βρετανική πρωτεύουσα, δείχνει τις δύο γυναίκες να πετούν τη σούπα στον πίνακα, μία από τις πέντε εκδοχές του που εκτίθενται σε μουσεία και γκαλερί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Εθνική Πινακοθήκη ανακοίνωσε ότι το περιστατικό προκάλεσε μικρές ζημιές στην κορνίζα του πίνακα, αλλά ο πίνακας δεν έπαθε κάτι και αργότερα επανατοποθετήθηκε στη θέση του. Ένας άλλος ακτιβιστής θα εμφανιστεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για καταστροφή του σήματος που βρίσκεται έξω από το αρχηγείο της Σκότλαντ Γιαρντ στο κεντρικό Λονδίνο.