Κοσμος

Σε νέο συναγερμό η Νότια Κορέα: Δεκάδες βορειοκορεατικά μαχητικά κάνουν γύρους στα σύνορα

Σε εξέλιξη σύνοδος της Σεούλ με ΗΠΑ και Ιαπωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Νότια Κορέα απογειώνει εσπευσμένα μαχητικά, καθώς λέει πως εντόπισε κάπου 180 στρατιωτικά αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα
Μαχητικά αεροσκάφη (φωτό αρχείου) © ΕPA/Kim Rae Yong

Η Νότια Κορέα απογειώνει εσπευσμένα μαχητικά- 180 στρατιωτικά αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα

Το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι απογειώθηκαν εσπευσμένα μαχητικά της, αφού ραντάρ εντόπισαν περίπου 180 στρατιωτικά αεροσκάφη της Βόρειας Κορέας κοντά στα σύνορα.

Τα αεροσκάφη πέταξαν στη στρατιωτικοποιήμενη ζώνη της Β. Κορέας, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια από τα σύνορα των δύο χωρών. Υπενθυμίζεται ότι γύρω από τη γραμμή των συνόρων υπάρχει «γκρίζα» (αποστρατιωτικοποιημένη) ζώνη.

Σύμφωνα με τον στρατό της χώρας, η Νότια Κορέα απάντησε απογειώνοντας 80 μαχητικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους και F-35A. 

Νωρίτερα, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέες ομοβροντίες προς την «ζώνη ασφαλείας», στην περιοχή των αμφισβητούμενων θαλάσσιων συνόρων των δύο κρατών, καθώς τα τελευταία 24ωρα η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα.

Κατά το ιαπωνικό πρακτορείο, οι συνομιλίες των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Γιουν Σοκ-γελ και του πρωθυπουργού Φουμίο Κισίντα είναι ένας τρόπος οι τρεις σύμμαχοι να επιδείξουν την αλληλεγγύη και την ενότητά τους μπροστά στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή εξαιτίας της σειράς δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων διηπειρωτικών, από τη Βόρεια Κορέα.

Η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε πολλούς πυραύλους στη θάλασσα την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανώς αποτυχημένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), ωθώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να παρατείνουν τις αεροπορικές ασκήσεις που έχουν εξοργίσει την Πιονγκγιάνγκ.

Ξεκινώντας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι εντόπισε πάνω από 80 βολές πυροβολικού που εκτοξεύτηκαν στη θάλασσα από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που, όπως λέει, αποτελεί παραβίαση της ενδοκορεατικής συμφωνίας του 2018.
 
Ο Νότος εξέδωσε προειδοποιητική επικοινωνία προς τον Βορρά για τα πυρά, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Σε συνάντηση στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας Λι Γιονγκ Σαπ δεσμεύτηκαν να αναζητήσουν νέα μέτρα για να επιδείξουν την «αποφασιστικότητα και τις ικανότητες» της συμμαχίας μετά από επανειλημμένες βορειοκορεατικές προκλήσεις, σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο χωρών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY