Κοσμος

Andreas Malm: Ο ριζοσπάστης οικολόγος καλεί σε σαμποτάζ

Το άρθρο του στους New York Times σχολιάστηκε ως προτροπή στο έγκλημα ενώ πολλοί διαμαρτυρήθηκαν ότι η εφημερίδα βρίσκεται διαρκώς στη λάθος πλευρά

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Andreas Malm

Ο Andreas Malm, το άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης με το οποίο καλεί σε σαμποτάζ των υποδομών ορυκτών καυσίμων και οι αντιδράσεις στα social media.

Η εφημερίδα New York Times δέχεται κριτική τις τελευταίες μέρες γιατί «δίνει βήμα σε οικοτρομοκράτες». Τουλάχιστον έτσι χαρακτηρίζει η Washington Examiner τον ριζοσπάστη οικολόγο Andreas Malm ο οποίος καλεί τους αναγνώστες της αμερικανικής εφημερίδας σε δολιοφθορές σε αγωγούς πετρελαίου, πλατφόρμες, διυλιστήρια, ορυχεία «προκειμένου να σωθεί η ανθρωπότητα».  Ο Andreas Malm είναι ένας 45χρονος Σουηδός που διδάσκει Οικολογία στο πανεπιστήμιο της Λουντ και περιγράφει τον εαυτό του ως «μαρξιστή». Το βιβλίο του με τίτλο «Πώς να τινάξετε στον αέρα έναν πετρελαιαγωγό: Μαθαίνοντας να αγωνιζόμαστε σε έναν κόσμο που έχει πάρει φωτιά» κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2021 και η αριστερά το υποδέχτηκε θερμά: ανάμεσα στους θαυμαστές του Malm είναι η Naomi Klein («Νο Logo») η οποία τον θεωρεί «έναν από τους καλύτερους στοχαστές στο πεδίο του κλίματος». Αλλά το άρθρο του σε πρόσφατο φύλλο των New York Times προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα μετά από διάφορα οικοτρομοκρατικά χάπενιγκ σε ολόκληρο τον κόσμο — όπως ήταν οι επιθέσεις σε μια σειρά βενζινάδικα στις ΗΠΑ και ο βανδαλισμός έργων τέχνης στο Λονδίνο. Ο Malm αναφέρεται σ’ αυτά τα γεγονότα τα οποία θεωρεί αβλαβή και αθώα και καλεί από τη στήλη του καλεσμένου στους New York Times σε γενικευμένο σαμποτάζ των υποδομών ορυκτών καυσίμων. Ο Andreas Malm συνεργάζεται με την ακτιβιστική ομάδα Zetkin Collective η οποία αντιμάχεται την ιδέα του «υπερπληθυσμού» και αγωνίζεται «εναντίον του οικοφασισμού, του οικοεθνικισμού και των αρνητών της κλιματικής αλλαγής.» Η Zetkin Collective αποτελείται από Σουηδούς και Γάλλους ριζοσπάστες οικολόγους.

Στα social media το άρθρο σχολιάστηκε ως προτροπή στο έγκλημα διότι όχι μόνο ενθαρρύνει την καταστροφή αλλά θέτει σε κίνδυνο τη ζωή πολλών εργαζομένων σ’ αυτές τις υποδομές. Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας ότι οι New York Times βρίσκονται διαρκώς στη λάθος πλευρά προσπαθώντας να ευθυγραμμιστούν με τους καιρούς: πριν από λίγους μήνες φιλοξένησαν κομμάτι του Sirajuddin Haqqani με τίτλο «Τι θέλουμε εμείς οι Ταλιμπάν», παρότι ο Haqqani καταζητείται από το FBI.

Από την πλευρά της πάντως η ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατικών φαίνεται αποφασισμένη να επικεντρωθεί στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής την οποία παρομοιάζει με την 11η Σεπτεμβρίου. Οι Ρεπουμπλικανοί τους κατηγορούν για αλλοπράσαλλες παρομοιώσεις και για κάλυψη εξτρεμιστικών οργανώσεις όπως η Zetkin και οι Adbusters οι οποίοι καλούν σε «καταστροφή των μεγάλων αυτοκινήτων» δίνοντας οδηγίες στους ακτιβιστές για το πώς να σκάνε τα λάστιχα. Στο Twitter, oι Adbusters στοχοποιούν ιδιαίτερα τα ενεργοβόρα τζιπ  και προτείνουν τον βανδαλισμό τους, ιδιαίτερα όταν είναι παρκαρισμένα «σε πλούσιες συνοικίες», τονίζοντας ότι «πρέπει να πληγεί η αυτοκινητοβιομηχανία». Χρήστες του Twitter από το Τέξας απάντησαν ωστόσο ότι αν οι Adbusters τολμήσουν να κάνουν κάτι τέτοιο στην πολιτεία τους θα χάσουν τη ζωή τους από σφαίρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ