Κοσμος

Η Μελόνι διόρισε υφυπουργό που είχε φωτογραφηθεί με σβάστικα στο μπράτσο

Τι λέει σήμερα ο Γκαλεάτσο Μπινιάμι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σβάστικα στο χέρι έχει ο υφυπουργός Υποδομών της Μελόνι
O Γκαλέατσο Μπινιάμι © ΕPA Pool

Με σβάστικα στο χέρι είχε φωτογραφηθεί ο υφυπουργός Υποδομών της Μελόνι

Υφυπουργός υποδομών τοποθετήθηκε από τη νέα πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ένας βουλευτής του κόμματός της «αδελφοί της Ιταλίας», ο οποίος προκάλεσε οργή το 2016, όταν δημοσιεύτηκε φωτογραφία του με ναζιστική σβάστικα στο αριστερό του χέρι.

Πρόκειται για τον 47χρονο Γκαλεάτσο Μπινιάμι, ο οποίος εξελέγη τον περασμένο μήνα για δεύτερη φορά στο κοινοβούλιο. Ανήκει εδώ και καιρό στην ιταλική σκληρή δεξιά, αλλά πέρασε μέρος της πολιτικής του καριέρας στην πιο μετριοπαθή Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Μπινιάμι θα υπηρετήσει υπό τον ηγέτη της αντιμεταναστευτικής Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είναι υπουργός Υποδομών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Σε δήλωσή του χθες Δευτέρα ο Μπινιάμι σημείωσε ότι αισθάνεται «βαθιά ντροπή» για τις φωτογραφίες και καταδίκασε ρητά «κάθε μορφή ολοκληρωτισμού», χαρακτηρίζοντας «απόλυτο κακό» τον ναζισμό και κάθε κίνημα που συνδέεται με αυτόν.

Η Μελόνι δεν σχολίασε τη φωτογραφία του 2016, αλλά καταδίκασε επανειλημμένα τους διαβόητους ρατσιστικούς, αντιεβραϊκούς νόμους που θέσπισε ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι το 1938 και την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι «δεν ένιωσε ποτέ καμία συμπάθεια για τον φασισμό».

«Πάντα θεωρούσα τους (αντισημιτικούς) ρατσιστικούς νόμους του 1938 ως το χαμηλότερο σημείο της ιταλικής ιστορίας, μια ντροπή που θα στιγματίσει για πάντα τον λαό μας», δήλωσε στο κοινοβούλιο.

Όμως το παρελθόν των στελεχών της νέας ιταλικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής της, επανέρχεται διαρκώς στο προσκήνιο εν αναμονή των πρώτων δειγμάτων γραφής κυρίως στον τομέα των δικαιωμάτων και ελευθεριών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ