Κοσμος

Οι Coldplay στο πλευρό του Ιράν - Η στιγμή που ερμηνεύουν τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης

Το τραγούδι Baraye και οι γεμάτοι αλήθειες στίχοι του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κρις Μάρτιν των Goldplay και η Ιρανή ηθοποιός  Golshifteh Farahani τραγουδούν για τις διαδηλώσεις στο Ιράν
Ο Κρις Μάρτιν των Goldplay και η Ιρανή ηθοποιός Golshifteh Farahani τραγουδούν για τις διαδηλώσεις στο Ιράν © EPA/YouTube

Συγκίνηση σε συναυλία των Coldplay στην Αργεντινή - Το μήνυμα συμπαράστασης στο Ιράν και η ερμηνεία του τραγουδιού «Baraye»

Το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης στέλνουν οι Coldplay στις γυναίκες του Ιράν. Σε συναυλία τους στην Αργεντινή, και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες, τραγούδησαν το Baraye, τον «ύμνο» της ιρανικής εξέγερσης.

Μαζί τους ερμήνευσε το τραγούδι και η εξόριστη Ιρανή ηθοποιός, Golshifteh Farahani, η οποία το είπε στα φαρσί. «Νέες και νέοι στο Ιράν μάχονται για την ελευθερία τους, το δικαίωμά τους να είναι ο εαυτός τους» ανέφερε στη συναυλία του Σαββάτου ο Κρις Μάρτιν, frontman του βρετανικού συγκροτήματος.

Και πρόσθεσε: «Ίσως να μην ξέρετε αυτό το τραγούδι, όμως πρέπει να τα δώσουμε όλα γιατί θα το στείλουμε με αγάπη από εδώ στο Ιράν».

Συνθέτης του Baraye, το οποίο σημαίνει «για» ή «λόγω», είναι ο Ιρανός μουσικός Shervin Hajipour, ο οποίος και συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές λίγα 24ωρα μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού, που έγινε viral. Αποτελεί «συρραφή» 31 μηνυμάτων στα social media από πολίτες του Ιράν που μάχονται για περισσότερα δικαιώματα και μεγαλύτερες ελευθερίες.

«Για τον χορό στους δρόμους», «για κάθε φορά που φοβόμαστε να φιλήσουμε τους εραστές μας», «για τις γυναίκες, τη ζωή, την ελευθερία», είναι ορισμένοι από τους στίχους του τραγουδιού, που έχει γίνει ύμνος της ιρανικής εξέγερσης.

'We send our support': Coldplay perform Iranian protest song Baraye in Buenos Aires

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν - Τουλάχιστον 270 νεκροί - Χιλιάδες συλλήψεις

Ο θάνατος της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από την «Αστυνομία Ηθών», επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της, προκάλεσε σάλο στο Ιράν, πυροδοτώντας μαζικές διαδηλώσεις κατά του θεοκρατικού καθεστώτος.

Η κατάσταση στο Ιράν παραπέμπει σε καζάνι που βράζει και είναι έτοιμο να εκραγεί. Το θρησκευτικό καθεστώς απήγγειλε κατηγορίες σε 1.000 άτομα για τις ταραχές στην Τεχεράνη, την ώρα που η καταστολή στους δρόμους συνεχίζεται.

Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, με διαδηλωτές να πέφτουν νεκροί. Ο επίσημος αριθμός των θυμάτων από τη βίαιη καταστολή στο Ιράν έχει φθάσει τους 270, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι είναι πολύ μεγαλύτερος. 

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ