Κοσμος

Καζάνι που βράζει το Ιράν - Το καθεστώς απήγγειλε κατηγορίες σε 1.000 άτομα για τις ταραχές στην Τεχεράνη

Πληθαίνουν οι διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατέστειλαν διαδήλωση οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν - Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του 14 τραυματίστηκαν - Για τρομοκρατικό επεισόδιο κάνουν λόγο τα κρατικά ΜΜΕ.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι ταραχές που ξέσπασαν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί στο Ιράν © EPA/Dan Himbrechts

Διαδηλώσεις στο Ιράν - Πληθαίνουν τα κύματα αντίδρασης - Μεγαλώνει ο αριθμός των συλληφθέντων αλλά και των θανάτων - Οι απειλές του καθεστώτος

Περίπου 1.000 άτομα στην Τεχεράνη έχουν κατηγορηθεί για σχέση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν κατακλύσει το Ιράν, λέει ο επικεφαλής εισαγγελέας της πόλης.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για «πράξεις δολιοφθοράς», συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας φρουρών ασφαλείας και του εμπρησμού ενώ αντιμετωπίζουν ανοικτές μαζικές δίκες αυτή την εβδομάδα.

Οι αρχές δεν έχουν δηλώσει πόσοι έχουν συλληφθεί σε εθνικό επίπεδο, αλλά ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανθρώπων κάνουν λόγο για 14.000.

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που δύο έφηβοι διαδηλωτές που φέρονται να σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας θάφτηκαν στο βορειοανατολικό Ιράν.

Ο Kumar Daroftateh, 16 ετών, πυροβολήθηκε από κοντινή απόσταση σε διαδήλωση στην πόλη Piranshahr και πέθανε στο νοσοκομείο το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με την κουρδική ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Hengaw. Στην κηδεία του τη Δευτέρα, οι πενθούντες φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Κατέστειλαν διαδήλωση οι δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν - Ένας πολίτης έχασε τη ζωή του 14 τραυματίστηκαν - Για τρομοκρατικό επεισόδιο κάνουν λόγο τα κρατικά ΜΜΕ.
Συνεχίζονται οι ταραχές στο Ιράν - Πυρά εξαπολύθηκαν την Παρασκευή κατά διαδηλωτών © EPA

Ο θάνατος 16χρονης που «βαφτίστηκε» αυτοκτονία

Στα νότια, στην πόλη Σανάντατζ, ένα άλλο πλήθος συγκεντρώθηκε στον τάφο της Σαρίνα Σαεντί, η οποία ήταν επίσης 16 ετών. Η Kasra Naji του BBC λέει ότι μάρτυρες την είδαν να πέφτει στο έδαφος κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας πριν από λίγες ημέρες, αφού χτυπήθηκε από σκάγια που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Ωστόσο, προσθέτει η ανταποκρίτρια του BBC, ο πατέρας της Sarina αναγκάστηκε να ανακοινώσει στην τηλεόραση ότι ο θάνατός της ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας, προκειμένου να απαλλάξει τις δυνάμεις ασφαλείας από την ευθύνη.

Το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Ακτιβιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRANA) αναφέρει ότι 284 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 45 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά την καταστολή των διαδηλώσεων, οι οποίες ξέσπασαν μετά τον θάνατο υπό αστυνομική κράτηση μιας γυναίκας που κατηγορήθηκε ότι φορούσε το χιτζάμπ της «ακατάλληλα». Τριάντα πέντε μέλη του προσωπικού ασφαλείας έχουν επίσης σκοτωθεί, αναφέρει.

Οι αρχές έχουν παρουσιάσει τις διαδηλώσεις ως "ταραχές" που υποκινούνται από τους ξένους εχθρούς του Ιράν και προειδοποίησαν ότι όσοι συμμετάσχουν θα αντιμετωπίσουν αυστηρή τιμωρία.

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Γκολαμχοσεΐν Μοχσενί Ετζέι, υποσχέθηκε τη Δευτέρα ότι οι δικαστές θα «αντιμετωπίσουν τις υποθέσεις των πρόσφατων ταραχών με ακρίβεια και ταχύτητα».

«Όσοι σκοπεύουν να αντιπαρατεθούν και να ανατρέψουν το καθεστώς εξαρτώνται από τους ξένους και θα τιμωρηθούν σύμφωνα με τα νομικά πρότυπα», τον επικαλείται το Associated Press.

 Νέες διαδηλώσεις στο Ιράν παρά τις απειλές των Φρουρών της Επανάστασης
Διαδηλώσεις στο Ιράν © Unsplash

«Μην ξαναβγείτε στους δρόμους»

Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν παρά την απειλή δίωξης και το τελεσίγραφο του διοικητή του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μιας ισχυρής στρατιωτικής δύναμης που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του ισλαμικού συστήματος της χώρας.

«Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα των ταραχών», δήλωσε ο υποστράτηγος Χοσεΐν Σαλαμί σε ομιλία του το Σάββατο. «Μην βγείτε ξανά στους δρόμους».

Φοιτητές βιντεοσκοπήθηκαν να διαμαρτύρονται σε περισσότερα από δώδεκα πανεπιστήμια της χώρας την επόμενη ημέρα. Βίντεο φάνηκε να δείχνει ένοπλο προσωπικό με πολιτικά να επιτίθεται με δακρυγόνα και ξύλα σε πλήθος σε παράρτημα του Πανεπιστημίου Αζάντ στην Τεχεράνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ