Κοσμος

Το Τόκιο αναγνώρισε τη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών

Ιστορικό βήμα στη συντηρητική πρωτεύουσα της Ιαπωνίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Τόκιο θα εκδώσει πιστοποιητικά συμβίωσης ομοφυλόφιλων -Η μόνη επαρχία στην Ιαπωνία

Η μητροπολιτική κυβέρνηση του Τόκιο άρχισε την Τρίτη να εκδίδει πιστοποιητικά συμβίωσης σε ομόφυλα ζευγάρια που ζουν και εργάζονται στην πρωτεύουσα, μια κίνηση που αναμενόταν εδώ και καιρό σε μια χώρα που εξακολουθεί να μην επιτρέπει τον ισότιμο γάμο. Αν και η χορήγηση πιστοποιητικού σε ομόφυλα ζευγάρια που αναγνωρίζει τη σχέση τους σε ορισμένες επαρχίες της χώρας, δίνει το δικαίωμα να νοικιάζουν μαζί ένα σπίτι και να έχουν δικαιώματα επισκέψεων στα νοσοκομεία, ούτε σε αυτή την περίπτωση έχουν απόλυτα νομικά δικαιώματα όπως τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Το καθεστώς δεν συνεπάγεται τα ίδια δικαιώματα με το γάμο, αλλά επιτρέπει στους LGBTQ συντρόφους να αντιμετωπίζονται ως παντρεμένα ζευγάρια για ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς όπως η στέγαση, η υγεία και η πρόνοια. Περισσότερες από 200 μικρότερες τοπικές αρχές στην Ιαπωνία έχουν ήδη προβεί σε κινήσεις για την αναγνώριση των συμφώνων συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου από τότε που η περιοχή Σιμπούγια του Τόκιο πρωτοστάτησε στο σύστημα το 2015.

Το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) που βρίσκεται στην εξουσία φρενάρει το ζήτημα αυτό εδώ και χρόνια, επιχειρηματολογώντας ότι οι ενώσεις προσώπων του ιδίου φύλου δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, το οποίο δεν έχει τροποποιηθεί ποτέ από το 1947 που τέθηκε σε ισχύ. Η Ιαπωνία είναι η τελευταία χώρα της G7 που δεν αναγνωρίζει τον γάμο μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου, μολονότι η πλειοψηφία του πληθυσμού της τάσσεται πλέον υπέρ αυτού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διακρίσεις σε αυτό, αλλά η εισαγωγή του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει το πραγματικό θεμέλιο αυτού που συνιστά οικογένεια στη χώρα μας», σημείωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, μιλώντας στο κοινοβούλιο. «Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να γίνουν συζητήσεις με εξαιρετική προσοχή», υπογράμμισε.

Περίπου δέκα ζευγάρια ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία έχουν προσφύγει από το 2019 στη δικαιοσύνη κατά του ιαπωνικού κράτους για να εξασφαλίσουν νομική αναγνώριση της ένωσής τους.

Τον Μάρτιο του 2021, αυτά εξασφάλισαν μια πρώτη νίκη, όταν δικαστήριο του Σαπόρο, στη βόρεια Ιαπωνία, έκρινε ότι η μη αναγνώριση του γάμου μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου αντιβαίνει στο Σύνταγμα, καθώς αυτό εγγυάται την ισότητα όλων των πολιτών απέναντι στον νόμο.