Κοσμος

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε προσφυγές της Τουρκίας για τα επεισόδια του 2017

Το χρονικό της υπόθεσης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την επίθεση σωματοφυλάκων του Ερντογάν κατά Κούρδων διαδηλωτών
Στιγμιότυπο από την επίθεση σωματοφυλάκων του Ερντογάν κατά Κούρδων διαδηλωτών © Screenshot/ YouTube

ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την εκδίκαση της επίθεσης σωματοφυλάκων του Ερντογάν κατά διαδηλωτών το 2017

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας να επανεξεταστούν οι δύο πρωτοδίκες αποφάσεις για τα επεισόδια στο Sheridan Circle, όταν σωματοφύλακες του Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε διαδηλωτές.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον και το Εφετείο των ΗΠΑ έχουν αποφανθεί ότι τα αμερικανικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν την υπόθεση. Επιπλέον, η Τουρκία δεν καλύπτεται από την ασυλία που προβλέπει ο νόμος Foreign Sovereign Immunities Act.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο είχε συμβουλεύσει το δικαστικό όργανο να απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας κάτι που συνέβη σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει προειδοποιήσει ότι ενδεχόμενη απόρριψη εκ μέρους του Ανώτατου Δικαστηρίου θα «επιβαρύνει τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ».

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι το 2017, οι άνδρες της ασφάλειας του τούρκου προέδρου είχαν επιτεθεί και χτυπήσει διαδηλωτές που βρίσκονταν έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη. Στη συνέχεια είχαν εμπλακεί σε αψιμαχίες με το προσωπικό της αμερικανικής μυστικής αστυνομίας.

New Video Shows Erdogan Watching Washington Brawl

Η Τουρκία είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς είχε ζητήσει να επανεξεταστούν οι αποφάσεις που είχε λάβει τόσο το Περιφερειακό Δικαστήριο της Ουάσιγκτον όσο και το Εφετείο, τα οποία είχαν αποφανθεί ότι η βία που ασκήθηκε από το προσωπικό ασφαλείας του Ταγίπ Ερντογάν δεν χρήζει ασυλίας και συνεπώς τα αμερικανικά δικαστήρια είναι αρμόδια να εκδικάσουν τις αγωγές που έχουν ασκηθεί.

Πηγή: ΕΡΤ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ