Κοσμος

Αρχές της Κίνας τηλεφωνούν σε νεόνυμφες και τις ρωτούν πότε θα κάνουν παιδί

Αλλάζει άρδην πολιτική το Πεκίνο στο θέμα πληθυσμιακής ανάπτυξης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Οι αρχές ρωτούν τις νεόνυμφες πότε θα κάνουν παιδί - Πιέζουν για εγκυμοσύνη από το πρώτο τρίμηνο
Μωρό στην Κίνα © Unsplash

Κίνα: Οι αρχές ρωτούν τις νεόνυμφες πότε θα κάνουν παιδί - Πιέζουν για εγκυμοσύνη από το πρώτο τρίμηνο

Μια διαδικτυακή ανάρτηση για νεόνυμφη στην Κίνα που είχε λάβει τηλεφώνημα από την τοπική κυβέρνηση για να την ρωτήσουν εάν είναι έγκυος, προκαλεί σάλο στη χώρα ενώ φέρνει στο φως τις τακτικές πιέσεις που ακολουθούν οι αρχές προς τα νέα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά. Αυτό καθώς η ανάρτηση συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες σχόλια (πριν αφαιρεθεί), με πολλούς χρήστες να λένε ότι είχαν λάβει ανάλογες κλήσεις.

Στην ανάρτηση στο Weibo, μια υπηρεσία που μοιάζει με το Twitter, ένας χρήστης με το όνομα ‘lost shuyushou’ περιέγραψε την εμπειρία της συναδέλφου της, όπως λέει, που απάντησε σε μια κλήση από την Υπηρεσία Υγείας των Γυναικών της κυβέρνησης της πόλης Ναντζίνγκ.

Η ανάρτηση ανέφερε ότι ένας ένας αξιωματούχος είπε στην γυναίκα πως η τοπική κυβέρνηση ”θέλει οι νεόνυμφες να μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο από τον γάμο τους και πως η υπηρεσία αναμένεται να της τηλεφωνεί κάθε τρίμηνο” για να ενημερώνεται εάν εγκυμονεί.

Η όλη συζήτηση επανέρχεται με ένταση, μετά και την δήλωση του Προέδρου, Σι Τζινπιγκ στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικής για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων και τη βελτίωση της στρατηγικής ανάπτυξης του πληθυσμού της χώρας.

Έχοντας επιβάλει την πολιτική του ενός παιδιού από το 1980 έως το 2015, η Κίνα αναγνωρίζει πλέον πως ο πληθυσμός της βρίσκεται προ κινδύνου συρρίκνωσης - μια πιθανή κρίση που θα δοκιμάσει την ικανότητά της να φροντίζει τους ηλικιωμένους . Οι νέες γεννήσεις αναμένεται να μειωθούν κάτω από 10 εκατομμύρια από 10,6 εκατομμύρια πέρυσι, μια μείωση που θα ακολουθήσει μια πτώση 11,5% το 2020.

Το 2016, η Κίνα κατήργησε την πολιτική του ενός παιδιού ―που ίσχυε για δεκαετίες και που αρχικά επιβλήθηκε για να ανακόψει την πληθυσμιακή έκρηξη― και την αντικατέστησε με το όριο δύο παιδιών. Η πολιτική αυτή μάλιστα του ενός παιδιού, είχε οδηγήσει στην εγκατάλειψη πολλών κοριτσιών σε ορφανοτροφεία με τους γονείς να κρύβουν τη γέννηση του παιδιού μέχρι να γεννηθεί αγόρι. Εξ ου και ο συνωστισμός στα κινεζικά οφανοτροφία.

Η πολιτική των δύο παιδιών πάντως δεν οδήγησε σε σταθερή αύξηση των γεννήσεων, καθώς το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές πόλεις αποθάρρυνε πολλά ζευγάρια από το να αποκτήσουν απογόνους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ