Κοσμος

Πώς σχολιάζουν τα διεθνή Μίντια την παραίτηση Τρας - «Τι συμβαίνει στη Βρετανία;»

«Τρομακτικό θέαμα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Παραίτηση Λιζ Τρας: Οι αντιδράσεις και τα σχόλια του διεθνούς Τύπου - Οι τοποθετήσεις υπέρ της και η κριτική στην πολιτική κατάσταση της χώρας

Η βρετανική πολιτική σπάνια απασχολεί τις πρώτες σελίδες των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη σύντομη θητεία της Λιζ Τρας.

«Οι τελευταίες έξι εβδομάδες δεν αποτέλεσαν τόσο μια απλή πολιτική αστάθεια όσο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι συμβαίνει όταν οι πολιτικοί ιδεολόγοι αφήνονται ελεύθεροι από το λουρί, τους επιτρέπεται να αποκλείουν οποιονδήποτε έχει αντίθετες απόψεις και τους δίνονται τα κλειδιά του βασιλείου», υποστηρίζει ο Rob Harris στην αυστραλιανή Sydney Morning Herald.

«Η Βρετανία κυβέρνησε την Ινδία για 200 χρόνια, αλλά δείτε πως γύρισε ο τροχός», λέει ένας παρουσιαστής στο ινδικό τηλεοπτικό κανάλι Aaj Tak. «Σήμερα, το ίδιο βρετανικό πολιτικό σύστημα έχει αποδυναμωθεί τόσο πολύ που η πρωθυπουργός τους Λιζ Τρας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της μέσα σε μόλις 44 ημέρες».

Τι συνέβη στη βρετανική πολιτική;

Οι Ευρωπαίοι είδαν έναν άλλο ένοχο, όμως. Το Brexit.

«Τι συνέβη στη βρετανική πολιτική, στη φήμη της σταθερότητας και της μετριοπάθειας, στο σεβάσμιο κοινοβούλιό της, που ταλανίζεται από επιταχυνόμενους σπασμούς μετά το Brexit;» αναρωτιέται η γαλλική Le Monde.

Η Τρας «προσπάθησε να κάνει πράξη την ιδεολογία του Brexit», σημειώνει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. «Μόλις αποτιναχθούν τα δεσμά της ΕΕ και μειωθούν οι φόροι, θα πρέπει να προκληθεί μια σχεδόν παραμυθένια οικονομική ανάπτυξη, έτσι είναι στη θεωρία».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι θεσμοί του είναι παραδοσιακά σεβαστοί στην ήπειρο. Αλλά το κοινοβούλιο του είναι ένα "τρελοκομείο" μετά την ψηφοφορία για το Brexit, προσθέτει μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Die Welt.

«Ξανά και ξανά, οι πολιτικοί αποτυγχάνουν όταν πρόκειται να αποχωρήσουν από την ΕΕ - και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι' αυτό».

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αντέδρασαν οργισμένα στις υποδείξεις ότι η βρετανική πολιτική έχει φτάσει σε ιταλικά επίπεδα χάους - η ιταλική πολιτική είναι διαβόητη για τις γρήγορες εναλλαγές κυβερνήσεων. Οι σχολιαστές έσπευσαν να επισημάνουν ότι το Westminster και το Brexit ευθύνονται για όλα.

Η βρετανική πολιτική κρίση «δεν έχει κανένα παραλληλισμό με την Ιταλία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα», υποστηρίζει η κορυφαία εφημερίδα Corriere della Sera.

Η αναζωπύρωση της διαμάχης «θα παραλύσει και πάλι την κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει τις πολυάριθμες προκλήσεις της χώρας, όπως η ενεργειακή κρίση, οι συνέπειες του Brexit και η προσπάθεια της Σκωτίας για ανεξαρτησία», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, επισημαίνοντας ότι αυτή η αναταραχή έρχεται την ώρα που όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την κρίση του κόστους ζωής.

«Αισθάνεται το καθήκον και φοβάται τις επιπτώσεις»

Υπάρχουν όμως και θετικά στοιχεία που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Στη Μέση Ανατολή, ορισμένοι σχολιαστές αντιπαραβάλλουν ευνοϊκά την απόφαση της Tρας με την απροθυμία των ηγετών στον αραβικό κόσμο να παραιτηθούν.

«Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ του θάρρους του ηγέτη που διορίζεται μέσω εκλογών και σέβεται το λαό [του] και του στρατιωτικού που έρχεται πάνω σε ένα τανκ και τρομάζει το λαό με τα όπλα», λέει ο εκδότης της αιγυπτιακής εφημερίδας Al-Masriyun.

«Υπάρχει έστω και ένα παράδειγμα μεταξύ των πολιτικών στο Ιράκ που να δείχνει αυτό το αγγλικό πατριωτικό πνεύμα που αισθάνεται το καθήκον και φοβάται για τις επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας της;» ρωτά ο Ιρακινός πολιτικός της αντιπολίτευσης Αμπντουλαμίρ Αλτάρμπ.

Ωστόσο, άλλοι βλέπουν προβλήματα.

«Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι για τους ξένους να χαζεύουν το πολιτικό χάος που κατακλύζει το Ηνωμένο Βασίλειο, η παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας την Πέμπτη είναι ένα τρομακτικό θέαμα», προειδοποιεί ο Joseph C Sternberg στην αμερικανική Wall Street Journal.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι τα πρόσφατα γεγονότα στη Βρετανία αποτελούν ένα ανησυχητικό όραμα μιας μοίρας που ενδεχομένως μας περιμένει όλους στις ανεπτυγμένες οικονομίες».