Κοσμος

Βρετανία: Eκτός κούρσας για την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον

Προ των πυλών της Ντάουνινγκ Στριτ ο Σουνάκ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αποσύρθηκε από την διεκδίκηση της αρχηγίας των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την αρχηγία των Συντηρητικών γεγονός που φέρνει τον Ρίσι Σουνάκ ένα βήμα πριν την Ντάουνινγκ Στριτ. Σύμφωνα με το Skynews μόνο 59 βουλευτές στήριξαν την υποψηφιότητα του Τζόνσον ο οποίος αναγκάστηκε να αποσυρθεί. 

«Πιστεύω ότι έχω πολλά να προσφέρω, αλλά φοβάμαι ότι απλώς δεν είναι η κατάλληλη στιγμή», ανέφερε ο Τζόνσον.

Νωρίτερα τα βρετανικά μέσα ανέφεραν ότι ήταν αρνητική η απάντηση της Πένι Μόρντοντ στο αίτημα του Μπόρις Τζόνσον να αποχωρήσει από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η Μόρντοντ ήταν κάθετη στην άρνησή της, ενώ αναλυτές στο Νησί, εκτίμησαν ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών της, έτσι και αλλιώς, θα στρεφόταν προς τον Ρίσι Σούνακ

Yπενθυμίζεται ότι ο Τζόνσον συναντήθηκε το βράδυ του Σαββάτου με τον Σούνακ, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, δεν βρήκαν κοινό έδαφος. Το Sky News χαρακτήρισε τη συνάντηση «μυστική σύνοδο κορυφής».

Ο Ρίσι Σούνακ διεκδικεί την ηγεσία 

Ο πρώην υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σούνακ επιβεβαίωσε σήμερα ότι στέκεται όρθιος διεκδικώντας την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία.  «Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», ανέφερε ο ίδιος σε μία ανάρτησή του στο Twitter. «Αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός».

Η διαδικασία

Με βάση τους κανονισμούς που ανακοίνωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της λεγόμενης “Επιτροπής 1922” που επιβλέπει τη διαδικασία, οι υποψηφιότητες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 14.00 της Δευτέρας, τοπική ώρα.

Εάν μόνο ένας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε θα ανακηρυχθεί νικητής τη Δευτέρα. Εάν οι επίδοξοι πρωθυπουργοί είναι δύο, τα μέλη του κόμματος θα αναδείξουν τον νικητή σε διαδικτυακή ψηφοφορία.

Στην περίπτωση και τρίτου υποψηφίου, θα προηγηθεί ψηφοφορία των βουλευτών με την οποία θα περάσουν στον επόμενο γύρο (στη διαδικτυακή ψηφοφορία των μελών του κόμματος) οι δύο πρώτοι. Το όνομα του νέου ηγέτη θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.