Κοσμος

Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο – Για κυλιόμενα μπλακ άουτ ετοιμάζεται η Ουκρανία

Μετά τα αλλεπάλληλα χτυπήματα των Ρώσων σε υποδομές ενέργειας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ήχησαν οι σειρήνες στο Κίεβο – Μπλακ άουτ θα ανακοινώσει η Ουκρανία
Συσκότιση στο Κίεβο © ΕPA Pool

Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο και περιοδικά μπλακ άουτ

Σε αναμονή ανακοίνωσης για κυλιόμενα μπλάκ άουτ σε όλη την χώρα για εξοικονόμηση ενέργειας, βρίσκονται οι Ουκρανοί. Από τις 10 Οκτωβρίου τα χτυπήματα που έχουν γίνει από τη ρωσική πλευρά, μόνο σε ενεργειακούς χώρους, σε εργοστάσια που παράγουν ενέργεια, είναι 300.

Η προεδρία κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν στο ελάχιστο τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, τονίζοντας ότι αν δεν επιτευχθεί σημαντική μείωση της κατανάλωσης θα υπάρξουν κυλιόμενα μπλακ άουτ. Το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει ως ελάχιστο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 20%. Ηδη οι δημοτικές αρχές των δύο μεγαλύτερων πόλεων, του Κιέβου και του Χάρκοβο, έχουν μειώσει τον φωτισμό των κτιρίων και τα δρομολόγια του μετρό και του τραμ. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε προ δύο ημερών ότι το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει πληγεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς και το ποσοστό αυτό αυξάνεται από μέρα σε μέρα.

Ολόκληρη η βορειοανατολική περιφέρεια του Σούμι, που συνορεύει με τη Ρωσία, έμεινε χωρίς νερό, ρεύμα και φωτισμό των δημοσίων χώρων για μία ολόκληρη ημέρα. Η εταιρεία Ukrenergo, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάλεσε τους πολίτες «να φορτίσουν τα πάντα» (κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες, φακούς κ.ά.) έως τις 7 το πρωί, ενόψει πιθανών διακοπών στην ηλεκτροδότηση και τους παρότρυνε να διασφαλίσουν ότι έχουν «ζεστές κάλτσες, κουβέρτες και αγκαλιές για την οικογένεια και τους φίλους τους».

Την ίδια ώρα και σήμερα το πρωί οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν ξανά σε πάρα πολλές περιοχές. Πολίτες, αξιωματούχοι και δημοσιογραφικές αποστολές παραμένουν σε καταφύγια. Βασικός στόχος των τελευταίων χτυπημάτων είναι υποδομές ενέργειας της χώρας, με το Κίεβο να κατηγορεί τη Μόσχα ότι πραγματοποιεί τρομοκρατικά χτυπήματα και θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών.

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει ενεργειακές και άλλες υποδομές με πυραύλους και drone-«καμικάζι» σε οκτώ περιοχές της χώρας. Ιδιαίτερα σκληρό ήταν το πλήγμα στο Κρίβι Ριχ, γενέτειρα του Ζελένσκι, με αποτέλεσμα να βυθιστούν στο σκοτάδι οι 600.000 κάτοικοι της πόλης.

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, οι Ουκρανοί προσπαθούν να σφίξουν τον κλοιό γύρω από την πόλη της Χερσώνας, την οποία εκκενώνει ο ρωσικός στρατός από αμάχους και αξιωματούχους. Από το γραφείο της προεδρίας ανακοινώθηκε ότι το προηγούμενο εικοσιτετράωρο οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιθέσεις σε 15 διαφορετικές οχυρές θέσεις του εχθρού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ