Κοσμος

«Ανταρσία» από 11 βουλευτές του Κεμπέκ στον Καναδά – Δεν ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Κάρολο Γ'

Η αντίδραση του Τζάστιν Τριντό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

11 βουλευτές του Κεμπέκ Solidaire ορκίστηκαν «στον λαό του Κεμπέκ» και όχι στον Βασιλιά Κάρολο

Έντεκα νεοεκλεγμένα μέλη της επαρχιακής συνέλευσης του Κεμπέκ αρνήθηκαν την Τετάρτη να ορκιστούν πίστη στον βασιλιά Κάρολο Γ’, τον αρχηγό του καναδικού κράτους, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε μια τηλεοπτική τελετή, οι 11 βουλευτές του Κεμπέκ Solidaire (αριστερά) ορκίστηκαν «στον λαό του Κεμπέκ», αλλά δεν θέλησαν να πουν τον άλλο όρκο, που τους δεσμεύει με τη βρετανική μοναρχία, με κίνδυνο να μην  μπορούν ενδεχομένως να πάρουν  τις θέσεις τους στην Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ στα τέλη Νοεμβρίου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Gabriel Nadeau-Dubois, διαβεβαίωσε αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι έδρασαν «με πλήρη γνώση της αιτίας». «Κάναμε εκστρατεία για να αλλάξουμε την εποχή στο Κεμπέκ και αν μας έστειλαν στο κοινοβούλιο, είναι να για ανοίξουμε παράθυρα», είπε.

Σύμφωνα με το καναδικό συνταγματικό δίκαιο, κάθε βουλευτής που εκλέγεται σε ομοσπονδιακό ή επαρχιακό επίπεδο πρέπει να ορκιστεί πίστη στη βρετανική μοναρχία για να αναλάβει καθήκοντα.

Την Παρασκευή θα είναι η σειρά του Parti Québécois να ορκιστεί και οι τρεις εκλεγμένοι κυρίαρχοι έχουν ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην ορκιστούν πίστη στον μονάρχη.

Ο ηγέτης του κόμματος, Paul St-Pierre Plamondon, εξήγησε την περασμένη εβδομάδα ότι πρόκειται για «σύγκρουση συμφερόντων» επειδή «δεν μπορείς να υπηρετήσεις δύο αφέντες». Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η μοναρχία κοστίζει «67 εκατομμύρια καναδικά δολάρια το χρόνο», και αυτός ο όρκος είναι «μια υπενθύμιση της αποικιοκρατίας».

Τη Δευτέρα, σε βίντεο που αναρτήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα, αρκετά δημόσια πρόσωπα κατήγγειλαν επίσης την υποχρέωση των βουλευτών να ορκιστούν πίστη στο βρετανικό στέμμα.

Ερωτηθείς για τη μοναρχία την Τετάρτη, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επιβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν υπάρχει ούτε ένας (ένας) κάτοικος του Κεμπέκ» που θα ήθελε «να ανοίξει ξανά το Σύνταγμα».

Η κατάργηση της μοναρχίας θα απαιτούσε την επανεγγραφή του Συντάγματος και θα απαιτούσε τεράστια προσπάθεια και ενδεχομένως χρόνια πολιτικών διαπραγματεύσεων, επειδή θα απαιτούσε ομόφωνη έγκριση από το κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις των δέκα επαρχιών του Καναδά.

Ωστόσο, σε δημοσκόπηση του Απριλίου, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, οι Καναδοί δήλωσαν, με μικρή πλειοψηφία, ότι θέλουν να εγκαταλείψουν τη μοναρχία, ο ρόλος της οποίας σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό τιμητικός. Στο Κεμπέκ, το ποσοστό αυτό έφτασε το 71% των ερωτηθέντων.