Κοσμος

Η Άννα Μέι Γουόνγκ πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα σε νόμισμα των ΗΠΑ

Η ιστορία μιας θρυλικής σταρ του Χόλιγουντ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρώτο νόμισμα στις ΗΠΑ με Ασιάτισσα-Αμερικανίδα - Η ιστορία της Άννα Μέι Γουόνγκ

Η θρυλική σταρ του Χόλιγουντ, Άννα Μέι Γουνγκ, θα γίνει η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα που θα εμφανιστεί σε νόμισμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Άννα Μέι Γουνγκ, έπαιξε σε περισσότερες από 60 ταινίες σε μια καριέρα δεκαετιών.

Έγινε γνωστή για τον αγώνα της για μεγαλύτερη εκπροσώπηση Ασιατών στο Χόλιγουντ την εποχή που ο χαρακτηρισμός «κιτρινιάρης» κυριαρχούσε στη βιομηχανία και το νόμο «Chinese Exclusion Act» που απαγόρευε κάθε μετανάστευση Κινέζων εργατών για 10 χρόνια, να βρίσκεται σε ισχύ.

Γεννήθηκε το 1905 στο Λος Άντζελες και το πραγματικό της όνομα ήταν Γουόνγκ Λιού Τσονγκ. Πήρε τον πρώτο της ρόλο στην ταινία «The Red Lantern» το 1919 σε ηλικία 14 ετών και τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο το 1922 στο «The Toll of the Sea». Εμφανίστηκε σε περισσότερες από 60 ταινίες συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πρώτες ταινίες που έγιναν στο Technicolor. Έγινε η πρώτη Ασιάτισσα Αμερικανίδα πρωταγωνίστρια σε τηλεοπτικό σόου των ΗΠΑ, με τον ρόλο της στο «The Gallery of Madame Liu-Tsong» το 1951.

Παρά την επιτυχία της, η Άννα Μέι Γουόνγκ αντιμετώπισε έντονο ρατσισμό στο Χόλιγουν λόγω της ασιατικής καταγωγής της, όπου της έδιναν να ενσαρκώνει συγκεκριμένους χαρακτήρες, αμειβόταν ελάχιστα και δεν έπαιρνε ποτέ πρωταγωνιστικούς ρόλους.  Επίσης υπήρχε ένας τρομακτικός περιορισμός: δεν επιτρεπόταν να φιλήσει λευκό άνδρα, οπότε οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι ήταν απλώς απαγορευτικοί για εκείνη.

«Δεν θέλουν μια πρωταγωνίστρια που να μοιάζει με εμένα. Αυτό είναι το μόνο που ενδιαφέρει το κοινό. Θέλεις αποδείξεις; Όλη μου η καριέρα αποτελείται από υπερσεξουαλικές, εθισμένες στο όπιο εταίρες, επικίνδυνες εξωτικές ξελογιάστρες της Άπω Ανατολής», αναφέρει στη σειρά του Ράιαν Μέρφι «Hollywood» η Μισέλ Κρούσιεκ που ερμηνεύει την Γουόνγκ.

Αναγκάστηκε να αναζητήσει την τύχη της στην Ευρώπη όπου βρήκε περισσότερες ευκαιρίες παίζοντας σε αγγλικές, γερμανικές και γαλλικές ταινίες.