Κοσμος

Αξιωματούχος στη Χερσώνα καταγγέλει «εκτοπισμό» αμάχων

Ποιος είναι ο στόχος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αξιωματούχος στη Χερσώνα καταγγέλει «εκτοπισμό» αμάχων
Πόλεμος στην Ουκρανία © EPΑ/POOL

Ουκρανία: Περιφερειακός αξιωματούχος καταγγέλλει τον «εκτοπισμό» των αμάχων από τη Χερσώνα προς τη Ρωσία

Αξιωματούχος της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία κατήγγειλε τον «εκτοπισμό» των αμάχων της ομώνυμης πόλης, τους οποίους απομάκρυναν από σήμερα προς τη Ρωσία οι αρχές της ρωσικής κατοχής, απέναντι στην προώθηση του ουκρανικού στρατού.

«Η εκκένωση που ανακοινώθηκε ισοδυναμεί με εκτοπισμό. Ο στόχος της είναι δημιουργηθεί ένα είδος πανικού στη Χερσώνα και μια εικόνα (για να τροφοδοτηθεί) η προπαγάνδα» της Ρωσίας, κατήγγειλε ένας τοπικός βουλευτής ο Σέρχι Χλαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ρωσία προχωρεί σε εκτοπισμούς, όπως στη σοβιετική εποχή», δήλωσε επίσης, διευκρινίζοντας ότι, κατά τη γνώμη μου, οι κάτοικοι της Χερσώνας θα απομακρυνθούν όχι προς τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014 και συνορεύει με την περιφέρεια της Χερσώνας, αλλά προς την περιφέρεια του Κρασνοντάρ, στη νότια Ρωσία.

Όπως δήλωσε, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν την απομάκρυνση αμάχων ως «πρόσχημα» για να δικαιολογήσουν «την αποχώρησή τους από τη Χερσώνα και γενικότερα από τη δεξιά όχθη» του Δνείπερου, υποστήριξε.

«Αν ρίξετε μια ματιά στον κατάλογο με τα πράγματα που οι συνεργάτες συνιστούν να πάρουν μαζί τους (οι άμαχοι), είναι μια λίστα πραγμάτων για ένα ταξίδι μιας κατεύθυνσης», κατήγγειλε επίσης ο Χλαν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Όσον αφορά την ουκρανική αντεπίθεση στην περιοχή, ο τοπικός βουλευτής δήλωσε ότι «επισήμως, 29 τοποθεσίες έχουν απελευθερωθεί στην περιφέρεια της Χερσώνας» επί του παρόντος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ακριβώς από πότε.

Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι άρχισε την απομάκρυνση των αμάχων από την Χερσώνα και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επέβαλε στρατιωτικό νόμο σε αυτά τα τέσσερα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν τον Σεπτέμβριο από τη Μόσχα, επιτρέποντας κυρίως την εφαρμογή ενισχυμένων μέτρων ασφαλείας.

Ουκρανία: Η εφημερίδα NYT αναφέρει ότι το Ιράν έστειλε εκπαιδευτές στην Κριμαία

Σημειώνεται ότι η αμερικανική εφημερίδα The New York Tines, σε χθεσινό της δημοσίευμα ("Iran Sends Drone Trainers to Crimea to Aid Russian Military") γράφει ότι σε μία από τις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία εργάζονται Ιρανοί εκπαιδευτές, η άφιξη των οποίων συνέπεσε με την αύξηση των βομβαρδισμών της Ουκρανίας με τη χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (Drones).

Σύμφωνα με πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας, το Ιράν έχει στείλει στην προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία εκπαιδευτές για να μάθουν τους Ρώσους στρατιωτικούς να χειρίζονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, με τα οποία εφοδιάζει τον ρωσικό στρατό. Οι Ιρανοί εκπαιδευτές πρέπει να βοηθήσουν τους Ρώσους να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα ιρανικά drones που αγόρασαν από την Τεχεράνη, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη πρώην και νυν αξιωματούχους που είναι γνώστες μυστικών πληροφοριών.

Οι Ιρανοί εκπαιδευτές εργάζονται, επισημαίνει η εφημερίδα σε μια από τις βάσεις στην Κριμαία όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Οι εκπαιδευτές ανήκουν στο σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης», οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας οι Ιρανοί εκπαιδευτές βρίσκονται μακριά από τη γραμμή του μετώπου και είναι άγνωστος ο αριθμός τους. Άγνωστο παραμένει αν οι Ιρανοί εκπαιδευτές είναι αυτοί που κατευθύνουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πλήττουν ουκρανικές εγκαταστάσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ