Κοσμος

Υποδοχή ηρωίδας για την Ελνάζ Ρεκαμπί που «παραδέχτηκε» πως το χιτζάμπ της έπεσε κατά λάθος

Πολλοί εκτιμούν πως αναγκάστηκε να πει πως έγινε άθελά της

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Επιστροφή στο Ιράν για την Ελνάζ Ρεκαμπί - «Κατά λάθος» της έφυγε το χιτζάμπ - Η ανάρτησή της - Οι πληφορορίες για την εξαφάνισή της

Μεγάλο πλήθος βρέθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και υποδέχθηκε την Ιρανή αθλήτρια ορειβασίας, Ελνάζ Ρεκαμπί, ως «ηρωίδα» επειδή αγωνίστηκε με ακάλυπτα τα μαλλιά της. Η 33χρονη αψήφησε τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα του Ιράν σε αγώνες στη Σεούλ αλλά δήλωσε ότι το χιτζάμπ της έπεσε «κατά λάθος».

Ωστόσο, πολλοί είναι επιφυλακτικοί για την εξήγηση που έδωσε στο Instagram της, πιστεύοντας ότι γράφτηκε υπό πίεση. Το Ιράν συγκλονίζεται επί του παρόντος από διαμαρτυρίες κατά των νόμων για το υποχρεωτικό χιτζάμπ και το κατεστημένο της χώρας.

Οι Ιρανές γυναίκες υποχρεούνται να καλύπτουν τα μαλλιά τους με χιτζάμπ και τα χέρια και τα πόδια τους με φαρδιά ρούχα. Οι αθλήτριες πρέπει επίσης να τηρούν τον ενδυματολογικό κώδικα όταν εκπροσωπούν επίσημα το Ιράν σε αγώνες στο εξωτερικό.

Η Ρεκαμπί πέταξε από τη Νότια Κορέα πριν από τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπου αγωνιζόταν στους ασιατικούς αγώνες. Η οικογένειά της την συνάντησε στο αεροδρόμιο, όπου την αγκάλιασαν και της έδωσαν πολλά μπουκέτα λουλούδια.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες υποστηρικτές να χειροκροτούν και να φωνάζουν «Ελνάζ είσαι μια ηρωίδα» καθώς έφτανε.

Η Ρεκαμπί έχει χαιρετιστεί ως ένα νέο σύμβολο των διαδηλώσεων στις οποίες ηγούνται οι γυναίκες στο Ιράν. Μετά τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που τη δείχνει να διαγωνίζεται χωρίς κάλυμμα μαλλιών, οι φίλοι της δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν μαζί της και εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλειά της.

Την Τρίτη εμφανίστηκε μια ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram, στην οποία ζητούσε συγγνώμη που «ανησύχησαν όλοι». «Λόγω κακού συγχρονισμού και της απρόβλεπτης κλήσης να σκαρφαλώσω στον τοίχο, η κάλυψη του κεφαλιού μου βγήκε κατά λάθος» εξήγησε.

Το επανέλαβε σε σύντομη συνέντευξή της στα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατά την άφιξή της στην Τεχεράνη, προσθέτοντας ότι ένιωθε «ένταση» για την επιστροφή στην πατρίδα της. Το πού την μετέφεραν μετά το αεροδρόμιο είναι άγνωστο.

Ο συντάκτης του BBC στη Μέση Ανατολή Sebastian Usher λέει ότι η επανεμφάνισή της στο κοινό μπορεί να διασκεδάσει τους φόβους ότι μπορεί να συλληφθεί, αλλά πολλοί θα θελήσουν περαιτέρω διαβεβαίωση.

Στο παρελθόν, Ιρανές αθλήτριες που αγωνίστηκαν στο εξωτερικό χωρίς να φορούν χιτζάμπ έχουν πει ότι αναγκάστηκαν από τις αρχές να εκδώσουν παρόμοιες απολογίες. Ορισμένες αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Ιράν.

Η ανάρτηση της Ρεκαμπί στο Instagram ανέφερε ότι επιστρέφει στο Ιράν «μαζί με την ομάδα βάσει του προκαθορισμένου προγράμματος».

Η Rana Rahimpour του BBC Persian λέει ότι η γλώσσα που χρησιμοποιείται σε αυτή την ανάρτηση μοιάζει σαν να έχει γραφτεί υπό πίεση.