Κοσμος

«Ναι» σε διάλογο με την Ελλάδα λέει ο Ακάρ, αλλά «όχι σε τετελεσμένα»

Τι είπε για τη συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ναι» σε διάλογο με την Ελλάδα λέει ο Ακάρ, αλλά «όχι σε τετελεσμένα»
Χουλουσί Ακάρ © EPA / TURKISH DEFENCE MINISTRY PRESS OFFICE / HANDOUT

Ελληνοτουρκικά - Χουλουσί Ακάρ: Ναι στον διάλογο με Ελλάδα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα

Ανοιχτός σε διάλογο με την Ελλάδα δηλώνει από τη μία ο Χουλουσί Ακάρ, που δεν παρέλειψε όμως να προβεί σε έμμεσες απειλές. Η Τουρκία, είπε ο Ακάρ, δεν είναι απειλή, αλλά ασφαλής σύμμαχος. Ωστόσο, πρόσθεσε με νόημα: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Μιλώντας στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης με το όνομα «Ελεύθερα Πυρά» ο Τούρκος αξιωματούχος επανέλαβε τα περί δίκαιης κατανομής του πλούτου του Αιγαίου.

«Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε. Λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και να μοιραστεί ακριβοδίκαια όλος ο πλούτος», είπε και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε ότι είμαστε υπέρ του να γίνει το Αιγαίο θάλασσα φιλίας και δίκαιης κατανομής κάθε πλούτου. Η Τουρκία είναι ασφαλής σύμμαχος, δεν απειλεί κανέναν».

Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο για εξοπλισμούς στην Κύπρο.

«Λέμε ότι ο εξοπλισμός του νησιού από τους Ελληνοκύπριους θα αυξήσει την ένταση. Ως εγγυητές, εκπληρώνουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Πρέπει να γίνει αποδεκτή η κυριαρχία, η ισότητα κι η τουρκική ύπαρξη», ήταν η προειδοποίησή του.

Ελληνοτουρκικά - Ακάρ: Έτοιμος για συνάντηση με Παναγιωτόπουλο 

Ακολούθως, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Υπογραμμίσαμε ότι για μια συνολική και μόνιμη λύση, η λύση είναι να συναντηθούμε και να διατηρήσουμε τον διάλογο. Δηλώσαμε ότι μια λύση σε αυτά τα προβλήματα μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας. Μπορούμε να μιλήσουμε και να συναντηθούμε με ειλικρινή τρόπο ως δύο γείτονες, δύο σύμμαχοι, χωρίς να ανακατεύουμε τρίτα μέρη» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος».

Τόνισε, τέλος, ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Κύπρο και φρόντισε να επισημάνει πως «θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι ο ενθουσιασμός της Ελλάδας ή της ελληνοκυπριακής διοίκησης για τα εξοπλιστικά δεν θα βοηθήσει σε τίποτα, αλλά, αντίθετα, αυξάνει την ένταση και αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ