Κοσμος

Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Μετά την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες
Nίκος Παναγιωτόπουλος - Χουλόυσι Ακάρ © EPA Pool

ΝΑΤΟ: Συνάντηση Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες

Συνάντηση είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που έχουν οι δύο υπουργοί μετά από πολύ καιρό και κυρίως μετά την κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής της Άγκυρας. Η Τουρκία είχε εκφράσει από χθες την πρόθεσή της να υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών.

Η Αθήνα έχει τονίσει πως διατηρεί ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου καθώς κρίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι μεταξύ των δύο πλευρών, έχοντας πάντως καταστήσει σαφείς τις «κόκκινες γραμμές» της. Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμηνύεται από την ελληνική πλευρά, προϋπόθεση για να υπάρξει εκ νέου προοπτική για διάλογο με την Άγκυρα είναι να σταματήσει η γειτονική χώρα την εμπρηστική ρητορική και τις επιθετικές ενέργειες. 

Χθες ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την συνδρομή της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας και καταδίκασε κάθε αναθεωρητισμό που προκαλεί αποσταθεροποίηση στην Ευρώπη.

 Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επισημάνει πως η επιθετική και φιλοπολεμική ρητορική της Τουρκίας «ενοχλεί και ανησυχεί». Έχει τονίσει επίσης πως η αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων είναι η εγγύηση ότι όποιος σχεδιάζει πράγματα, επιβουλεύεται εδάφη, αναπτύσσει στην πράξη τον αναθεωρητισμό ή ακόμη και τον επεκτατισμό της εποχής, θα βρει απέναντί του ισχυρό τείχος ανάσχεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ