Κοσμος

Η Νέα Ζηλανδία βάζει στον πάγο τον «ιμπεριαλιστή» Σαίξπηρ

Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Συμβουλίου Τεχνών της χώρας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νέα Ζηλανδία: Σταματά τα σχολικά προγράμματα εκμάθησης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το συμβούλιο τεχνών της Νέας Ζηλανδίας τερμάτισε τη χρηματοδότηση ενός δημοφιλούς σχολικού προγράμματος για τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε να δείξει συνάφεια με το σύγχρονο καλλιτεχνικό πλαίσιο και στηρίχθηκε σε ένα είδος που βρίσκεται μέσα σε έναν κανόνα του ιμπεριαλισμού.

Όμως πολλοί διαφώνησαν με την απόφαση του Creative New Zealand, συμπεριλαμβανομένης της Τζασίντα Άρντερν πρωθυπουργού της χώρας. «Συμμετείχα στο πρόγραμμα και θεωρώ ότι ήταν ένα σπουδαίο πρόγραμμα», δήλωσε. Η Άρντερν πρόσθεσε ότι η απόφαση για τη χρηματοδότηση δεν εξαρτάται από την ίδια, ούτε καν από την κυβέρνηση. Το Creative New Zealand χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, αλλά διοικείται ανεξάρτητα.

Τα σχολικά προγράμματα, τα εργαστήρια και τα φεστιβάλ διεξάγονται εδώ και περίπου 30 χρόνια από το Shakespeare Globe Centre New Zealand. Οι μαθητές μπορούν να παίξουν, να σκηνοθετήσουν να φτιάξουν κοστούμια ή να δημιουργήσουν soundtrack. Συχνά τα θεατρικά έργα διαδραματίζονται στη σύγχρονη εποχή ή έχουν διαφορετικές εκδοχές των πρωτότυπων έργων που έγραψε ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ πριν από 400 και πλέον χρόνια.

Η Ντον Σάντερς διευθύνουσα σύμβουλος του κέντρου, δήλωσε ότι η αρχική απόρριψη τον περασμένο μήνα, η οποία παρέμεινε σε ισχύ μετά από μια συνάντηση κρίσης την Παρασκευή, την αιφνιδίασε.

«Έμεινα εμβρόντητη και αηδιασμένη», είπε και πρόσθεσε τι περισσότεροι από 120.000 μαθητές είχαν συμμετάσχει στα φεστιβάλ και τα προγράμματα όλα αυτά τα χρόνια και πολλοί έγιναν επαγγελματίες στο θέατρο ή τον κινηματογράφο.