Κοσμος

Οργή για τον Ερντογάν στην Τουρκία - Χαρακτήρισε «πεπρωμένο» τον θάνατο ανθρακωρύχων

«Τέτοια ατυχήματα θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το ξέρουμε κι αυτό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θάνατος ανθρακωρύχων στην Τουρκία - Στους 41 οι νεκροί
Θάνατος ανθρακωρύχων στην Τουρκία - Στους 41 οι νεκροί © EPA

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Οι δηλώσεις του για το θάνατο 41 ανθρακωρύχων - Οι αντιδράσεις στην Τουρκία - Η απάντηση του 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικρίθηκε επειδή χαρακτήρισε το θάνατο 41 ανθρακωρύχων σε έκρηξη ως «πεπρωμένο», λέγοντας ότι τέτοια ατυχήματα «θα υπάρχουν πάντα».

Τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ορισμένοι χαρακτήρισαν το ατύχημα στη βόρεια Τουρκία «σφαγή».

Συγγενείς των νεκρών υποστηρίζουν ότι μπορούσαν να μυρίσουν αέριο για περισσότερο από μία εβδομάδα. Από την έκρηξη της Παρασκευής στις εγκαταστάσεις στη Μαύρη Θάλασσα τραυματίστηκαν επίσης 28 άτομα.

Ο Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο χώρο του εργοστασίου στην επαρχία Μπαρτίν το Σάββατο.

«Είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε στο σχέδιο του πεπρωμένου», είπε στους δημοσιογράφους, καθώς ήταν περιτριγυρισμένος από σωστικά συνεργεία. «Τέτοια ατυχήματα θα υπάρχουν πάντα, πρέπει να το ξέρουμε κι αυτό», πρόσθεσε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θέλει να δει «ελλείψεις ή περιττούς κινδύνους», σύμφωνα με το Euronews. Όμως το σχόλιο αυτό εξόργισε πολλούς. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου απευθυνόμενος στον Ερντογάν απόρησε «σε ποιον αιώνα ζούμε και τα λέει αυτά τα πράγματα;».

«Γιατί [τα] ατυχήματα στα ορυχεία συμβαίνουν μόνο στην Τουρκία;», πρόσθεσε.

Ο Emin Koramaz, ο οποίος ηγείται της Ένωσης Επιμελητηρίων Τούρκων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η έκρηξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ατύχημα, υποστηρίζοντας στο Twitter ότι οι ανθρακωρύχοι είχαν σταλεί «εκατοντάδες μέτρα κάτω από τη γη χωρίς να ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις, χωρίς επιθεώρηση και χωρίς να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ