Κοσμος

Έβρος - Γυμνοί 92 μετανάστες: «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο εξευτελιστικό», λέει ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων

Η αντίδραση του Νότη Μηταράκη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έβρος
Έβρος © EUROKINISSI

Έβρος - Εντοπισμός γυμνών μεταναστών: Οι δηλώσεις του προέδρου των συνοριοφυλάκων και η αντίδραση του Νότη Μηταράκη

Χτυπημένοι και γυμνοί εντοπίστηκαν 92 μετανάστες στον Έβρο την Παρασκευή (15/10). Η είδηση έγινε γνωστή σήμερα το πρωί μέσα από ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καταγγέλλοντας τις πρακτικές της Τουρκίας και σχολιάζοντας ότι «συνεχίζει να εργαλειοποιεί απροκάλυπτα μετανάστες». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων Έβρου, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, τόνισε ότι «τόσα χρόνια δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο».

Ο κ. Γιαλαμάς μίλησε στο thesstoday.gr για το περιστατικό: «Κάνουμε πάνω από 20 χρόνια αυτό το επάγγελμα και αυτό που συζητάμε με τους συναδέλφους, είναι πως δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τόσο απάνθρωπο, εξευτελιστικό και ντροπιαστικό. Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν παραπάνω από εξευτελιστικό να χειρίζονται κάποιοι με αυτόν τον τρόπο τους ανθρώπους. Είναι εμφανές ότι από την τουρκική πλευρά τους χτύπησαν, τους ξέντυσαν και τους προώθησαν προς την Ελλάδα».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι 92 άνθρωποι που εγκαταλείφθηκαν γυμνοί στον Έβρο δήλωσαν στην Ελληνική Αστυνομία ότι είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.

«Την 14-10-2022 το πρωί, στην παρέβρια περιοχή Φερών Αλεξανδρούπολης, αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, εντόπισαν ενενήντα δύο (92) παράνομους μετανάστες χωρίς ενδύματα και ορισμένους εξ αυτών με σωματικά τραύματα. Από την έρευνα Ελλήνων αστυνομικών και αξιωματούχων του Frontex διαπιστώθηκε ότι προωθήθηκαν στο ελληνικό έδαφος, με πλαστικές βάρκες από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου. Όλες οι ανάγκες ένδυσης - σίτισης και πρώτων βοηθειών των ανωτέρω προσώπων καλύφθηκαν άμεσα από τις Ελληνικές Αρχές», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ. στην ανακοίνωσή της. 

Μηταράκης: «Ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας»

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα σχετικά με τη διάσωση 92 μεταναστών στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης αναφέρει ότι είναι «ντροπή για τον πολιτισμό η συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι σε 92 μετανάστες τους οποίους διασώσαμε στα σύνορα» και προσθέτει: «Αναμένουμε από την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ