Κοσμος

Πούτιν προς Ερντογάν: Η Τουρκία να γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου

Από την Άγκυρα περνά η ενεργειακή οδός, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συνάντηση Πούτιν - Ερντογάν στην Αστάνα: Να καταστεί η Τουρκία διαμετακομιστικός κόμβος ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί η Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στο πλαίσιο των επαφών τους στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, για την 6η Σύνοδο Κορυφής της Διάσκεψης για τη Συνεργασία και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε την πρόταση που διατύπωσε χθες, περί δημιουργίας ενός μεγάλου κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, προκειμένου να στραφούν προς τα εκεί, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, οι ροές από τους δύο αγωγούς Nord Stream

«Η Τουρκία αποτελεί την πιο αξιόπιστη οδό για το ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη», είπε σύμφωνα με το Reuters, ο Ρώσος πρόεδρος προς τον Τούρκο ομόλογό του.  

«Mεταφέραμε στην Τουρκία την πρόθεσή μας να γίνει παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ. Αυτό, σημείωσε, αναβαθμίζει πολυεπίπεδα την Τουρκία. 

«Οι τιμές του αερίου, που τώρα βρίσκονται στα ύψη, θα μπορούσαν μέσω ενός τέτοιου κόμβου να καθορίζονται χωρίς να επηρεάζονται από πολιτικές αποφάσεις», πρόσθεσε ο Πούτιν.  

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ότι οι προμήθειες υδρογονανθράκων από τη Ρωσία προς την Τουρκία συνεχίζουν κανονικά, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Ακουγιού.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δεν τοποθετήθηκε για την επιθυμία του Ρώσου ομόλογού του να δημιουργηθεί ένας κόμβος φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος περιορίστηκε να πει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την εξαγωγή ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε φτωχές χώρες.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε και να συνεχίσουμε τις εξαγωγές σιτηρών με βάση τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, καθώς και τη μεταφορά ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων σε μη ανεπτυγμένες χώρες μέσω της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Θα εργαστούμε για να ξεκαθαρίσουμε ποιες θα είναι αυτές οι χώρες. Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις φτωχές και όχι στις ανεπτυγμένες χώρες».

Τέλος, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και αυτός στον πυρηνικό σταθμό Ακουγιού, λέγοντας ότι το άνοιγμα της πρώτης τουρμπίνας του θα γίνει στο πρώτο μισό του 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος είχε σημειώσει χθες ότι η Μόσχα θα μπορούσε να ανακατευθύνει στη Μαύρη Θάλασσα τις προμήθειες που προορίζονταν για τον αγωγό Nord Stream προκειμένου να δημιουργηθεί στην Τουρκία ένας μεγάλος ενεργειακός κόμβος αερίου για την Ευρώπη.

«Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε τους χαμένους όγκους κατά μήκος των Nord Stream από τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και με τον τρόπο αυτό να κάνουμε τις κύριες οδούς για την προμήθεια του καυσίμου μας, του φυσικού αερίου μας στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο κόμβο αερίου για την Ευρώπη στην Τουρκία», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό, βέβαια, αν οι εταίροι μας ενδιαφέρονται. Και αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα να εφαρμοστεί».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει να διατηρήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2025, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν θα παραχωρήσει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά ενέργειας παρά τις κυρώσεις της Δύσης.

Η παρέμβαση Πούτιν είχε προφανή στόχο να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την ενεργειακή επάρκεια των χωρών τους ενόψει του χειμώνα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες διαρροές φυσικού αερίου που έβγαλαν εκτός λειτουργίας τρεις από τις τέσσερις γραμμές των αγωγών Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική.

Οι Ευρωπαίοι υποψιάζονται σαμποτάζ χωρίς να κατονομάζουν τον ύποπτο, με τις σχετικές έρευνες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ η Ρωσία έσπευσε να κατηγορήσει τις ΗΠΑ, που απορρίπτουν κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.

Μιλώντας στο ίδιο φόρουμ, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας εμφανίστηκε αιφνιδιασμένος από την πρόταση του Ρώσου προέδρου. «Είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνω οποιαδήποτε εκτίμηση. Αυτά τα πράγματα απαιτούν διαβουλεύσεις», δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ.