Κοσμος

Νεκρός 47χρονος Ρώσος πολιτικός - Υψηλόβαθμο στέλεχος της βιομηχανίας ενέργειας

Χαρακτηριζόταν ως «παιδί - θαύμα» του Πούτιν

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε ο 47χρονος Ρώσος πολιτικός Νικολάι Πετρούνιν, πρώην στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου – Σε επιπλοκές της Covid-19 αποδίδεται ο θάνατός του.

Απεβίωσε ο 47χρονος Ρώσος πολιτικός, Νικολάι Πετρούνιν. Πρώην στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου, ο Πετρούνιν γίνεται το πιο πρόσφατο μέλος της «μαύρης λίστας» των αξιωματούχων που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο της ενέργειας και πεθαίνουν μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Πετρούνιν φέρεται να πέθανε την Τετάρτη από επιπλοκές της Covid-19, ενώ βρισκόταν σε κώμα για ένα μήνα, αν και η αιτία θανάτου του δεν έχει επιβεβαιωθεί. 

Ο πολυεκατομμυριούχος ήταν κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου που έγινε πιστός βουλευτής του Πούτιν και χαρακτηριζόταν ως «παιδί θαύμα». 

Πολλοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι που συνδέονταν με την Gazprom έχουν πεθάνει υπό ύποπτες συνθήκες τους τελευταίους μήνες, άλλοτε πέφτοντας από τα παράθυρα, άλλοτε από πνιγμό στη θάλασσα άλλοτε αυτοκτονώντας, σχολιάζει η Daily Mail

Ωστόσο, οι επικριτές φοβούνται ότι η σκιώδης FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας – άλλοτε KGB) του Πούτιν μπορεί να βρίσκεται πίσω από τις δολοφονίες, με τον Ρώσο ηγέτη να έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι διέταξε τον θάνατο αντιφρονούντων, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί.

Ο Πετρούνιν, πολυεκατομμυριούχος και πατέρας τριών παιδιών, ήταν πρώην κορυφαίο στέλεχος της βιομηχανίας φυσικού αερίου, ενώ στη συνέχεια έγινε αντιπρόεδρος της πανίσχυρης επιτροπής ενέργειας του ρωσικού κοινοβουλίου. 

Οι επιχειρήσεις του κατασκεύαζαν αγωγούς φυσικού αερίου για μεγάλους ρωσικούς φορείς εκμετάλλευσης ενέργειας και είχε δεσμούς με το μεγαθήριο φυσικού αερίου του Κρεμλίνου, τη Gazprom και τη Rosneft.

Δήλωνε ετήσιο μισθό έως και  2 εκατομμύρια ευρώ, ήταν βουλευτής στην περιοχή της Τούλα από το 2016 και ήταν παντρεμένος με την Αλμπίνα Πετρουνίνα, πρώην αστυνομικό με τον βαθμό του ταγματάρχη.

Η ανακοίνωση της ρωσικής Δούμας για τον θάνατο του Νικολάι Πετρούνιν © The State Duma

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους φίλους του θανόντα πολιτικού: «Ο Νικολάι Γιουρέγιεβιτς Πετρούνιν ήταν επαγγελματίας και υπεύθυνος άνθρωπος, τον σέβονταν οι συνάδελφοί του και οι ψηφοφόροι τον εμπιστεύονταν.

«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του Νικολάι Γιούριεβιτς. Φωτεινή μνήμη».

Όλα αυτά ενώ μια σειρά από επιχειρηματίες που σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό συνδέονταν με το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν, είχαν άσχημο τέλος προσφάτως. Στα τέλη Απριλίου δύο Ρώσοι ολιγάρχες βρέθηκαν νεκροί, με την εκδοχή των ρωσικών αρχών να τους θέλει να έχουν σκοτώσει πρώτα μέλη των οικογενειών τους πριν αυτοκτονήσουν. Είχαν προηγηθεί ακόμη 4 περίεργες υποθέσεις θανάτων από τις αρχές του 2022. Γύρω από το θέμα υπάρχουν υποψίες που αλληλοτροφοδοτούνται. 

(Με πληροφορίες της Daily Mail)