Κοσμος

Σάλος στο Λος Άντζελες με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου - Τα ρατσιστικά σχόλια που οδήγησαν στην παραίτηση

Χαρακτήρισε ένα μαύρο παιδί ως «μαϊμουδάκι» μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λος Άντζελες
Λος Άντζελες © Unsplash/Φωτογραφία Αρχείου

Θύελλα αντιδράσεων στο Λος Άντζελες με πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου - Οι χαρακτηρισμοί για τους μαύρους - Το σκάνδαλο και η παραίτηση

Η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Λος Άντζελες, στο επίκεντρο του σκανδάλου που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ρατσιστικών σχολίων που έκαναν η ίδια και άλλα μέλη της αυτοδιοίκησης στη μεγαλούπολη, εντέλει παραιτήθηκε χθες.

Η Δημοκρατική πολιτικός Νούρι Μαρτίνες, που αντιπροσώπευε την έκτη περιφέρεια του Λος Άντζελες από το 2013, είχε δεχθεί παροτρύνσεις να εγκαταλείψει όχι μόνο την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, κάτι που ανακοίνωσε τη Δευτέρα, αλλά και την έδρα της σε αυτή, από άλλα μέλη, τοπικούς και πολιτειακούς ηγέτες της παράταξης, ακόμη και από τον Λευκό Οίκο.

Η Μαρτίνες, 49 ετών, αφού έκανε γνωστό πως εγκαταλείπει την προεδρία του δημοτικού συμβουλίου, ανήγγειλε μία ημέρα αργότερα ότι θα έπαιρνε άδεια. Εντέλει χθες, με γραπτή ανακοίνωσή της χθες έκανε γνωστή την παραίτησή της, «με ραγισμένη καρδιά».

Τα άλλα δύο μέλη του δημοτικού συμβουλίου που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο, ο Κέβιν ντε Λεόν και ο Χιλ Σεντίγιο, αψηφούν τις εκκλήσεις να παραιτηθούν. Και οι δύο περιορίστηκαν να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Αποχώρησαν την Τρίτη από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που διέκοψαν διαδηλωτές.

Η επίμαχη συνδιάλεξη, με τη συμμετοχή τοπικού συνδικαλιστή, έγινε τον Οκτώβριο του 2021 και αφορούσε την αναδιοργάνωση των εκλογικών περιφερειών. Αποκαλύφθηκε μόλις την Κυριακή, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς ηχογράφησή της μεταφορτώθηκε στο διαδικτυακό φόρουμ Reddit προτού πάρει τον δρόμο για το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Los Angeles Times.

Ο συνδικαλιστής Ρον Χερέρα παραιτήθηκε και αυτός μετά το σκάνδαλο από την προεδρία της συνομοσπονδίας εργαζομένων της κομητείας του Λος Άντζελες.

«Αυτή είναι η σωστή κίνηση», ανέφερε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, ο Δημοκρατικός Γκάβιν Νιούσομ, μετά την παραίτηση της κυρίας Μαρτίνες. «Ξαναλέω, τα σχόλια αυτά δεν έχουν θέση στην πολιτεία μας, ή στην πολιτική μας ζωή, πρέπει όλοι μας να επιδεικνύουμε υποδειγματική συμπεριφορά και να ενσαρκώνουμε τις αξίες που τόσοι από εμάς αγωνίζονται καθημερινά να προστατεύσουν».

Νωρίτερα χθες ανακοινώθηκε πως θα αρχίσει να διενεργείται εισαγγελική έρευνα για την αναδιοργάνωση των εκλογικών περιφερειών στο Λος Άντζελες. Σκοπός των μελών του δημοτικού συμβουλίου που την προώθησαν ήταν να προασπίσουν το ειδικό πολιτικό βάρος της ισπανόφωνης κοινότητας και να αποδυναμώσουν την κοινότητα των μαύρων.

Η Μαρτίνες, που έγινε πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου το 2020, ακούγεται στην επίμαχη συνδιάλεξη, διάρκειας μιας ώρας και πλέον να καταφέρεται εναντίον του Μάικ Μπόνιν, μέλους του δημοτικού συμβουλίου, που είναι λευκός, διατεινόμενη πως χρησιμοποιεί τον μαύρο γιο του «σαν αξεσουάρ», να αναφέρεται στο παιδί χρησιμοποιώντας τον όρο changuito («μαϊμουδάκι» στα ισπανικά) και να λέει πως θα ήθελε να την αφήσουν να του ρίξει «ένα χέρι ξύλο». Μιλά επίσης προσβλητικά για τους «τόσο άθλιους» μεξικανούς μετανάστες από την πολιτεία Οαχάκα και εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον εισαγγελικό λειτουργό Τζορτζ Γκασκόν, επειδή «είναι με τους μαύρους».

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν Πιερ, έκρινε προχθές Τρίτη πως τα σχόλια που ακούγονται στη συνδιάλεξη είναι «απαράδεκτα και φρικιαστικά», τονίζοντας πως ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί πως θα όφειλαν «να παραιτηθούν όλοι» όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη συζήτηση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ